Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korrumperade landstingspolitiker bakom skandalerna

Annons

Moderata samlingspartiet, och dess mediala lakejer, basunerar ständigt ut att alla partier röstade för byggandet av nya Karolinska sjukhuset, ett bygge som ständigt kantas av både korruptionsskandaler och döda patienter.

Undertecknad har till och med blivit "citerad" på Svenska Dagbladets ledarsida, då Tove Lifvendal, lyckats med konststycket att hitta ett uttalande av mig i talarstolen, "Raymond Wigg sade "jag är glad" under det fullmäktige då beslutet togs.

Sanningen är den att Miljöpartiet:

• röstade nej till att upphandla bygget med så kallad OPS (den modell som nu gör att det kostar en miljon kronor att byta en dörr).

• röstade nej till att godta en upphandling där endast ett (läs: 1) anbud lades, vilket lett till den situation i dag där Skanska och dess skotska partner, Royal Scottish Bank, via sitt gemensamma bolag Swedish hospital Partner, SHP, nu lugnt och skamlöst kan skära guld med täljkniv, på skattebetalarnas bekostnad.

När vi sedan under det beslutande fullmäktigemötet ställdes inför ett borgerligt ultimatum: "ska vi sänka den vinstränta som SHP ska få med sju miljarder kronor (framtvingat av det dåvarande socialdemokratiska landstingsrådet Ilija Batljan) så måste samtliga partier i landstingsfullmäktige rösta för det förslaget.

Så ja, Miljöpartiet, liksom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, röstade för ett avtal som minskade den groteska räntenivån från 17 till 10 procent. Detta minskade kostnaden för länets skattebetalare med sju miljarder kronor. Vi tyckte att det var värt det, trots att det fanns farhågor att vi skulle få beslutet nedstoppat i halsen, under kommande år.

Men Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – kryp inte undan ert ansvar för det skandalösa och undermåliga sätt ni bedrivit landstingspolitik på de senaste mandatperioderna.

Allt ert fokus har legat på att bryta sönder den offentligt drivna sjukvården, diskriminera den idéburna vården och se till att skattebetalarnas pengar ska hamna i era nära och käras fickor (eller på Maltakonton).

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – kryp inte undan ert ansvar för det skandalösa och undermåliga sätt ni bedrivit landstingspolitik

Senast i raden av skandaler är när det "fläckfria" moderata finanslandstingsrådet, uppdagas vara gift med den person som oskäligt skeppat flera miljoner kronor till "sina kompisar" i Boston consulting group, BCG, helt utan vare sig fakturor eller annat underlag.

Det finns bara ett ord att beskriva det som sker - korruption.

Listan kan göras lång, men jag slutar med ett exempel. Ett alldeles "eget" citat jag fick till svar av det dåvarande landstingsrådet Lars-Joachim Lundquist, 2006, efter att Serafens vårdcentral "sålts" till några läkare för sju miljoner.

Min fråga löd: Hur går processen till när en vårdcentral bara säljs och endast inventarierna värdesätts? Lars-Joachims svar löd: "Ulf ringde mig dagen efter valet – och så var processen igång".

Det är till att ha ett fint kontaktnät ...

Raymond Wigg

grön debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons