Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korna får rusa i det tysta i år

Personal som slutat och flera nya som ska skolas in gör att årets kosläpp ställs in. Kommunen är tvungna att prioritera annat arbete.

Nyheten gick att läsa på Södertälje naturreservats hemsida under måndagen. Mikael Lindén som är naturvårdare förklarar den tråkiga nyheten med att man helt enkelt inte kommer ha manskapet till att utföra kosläppet.

– Vi har flera vakanser och sedan tar det alltid tid innan man ska anställa nya. Så vi har ett glapp nu.

Han förklarar att de nu går in i den mest hektiska perioden för året med hagmarker och betesdjur.

– Kosläppet är stort arrangemang där det kommer nästan tusen personer varje gång. Det innebär att det kommer ungefär 400 bilar. Vi måste ha parkeringsvakter, folk som leder in folk till kosläppet. Till det är det marknadsföring i tidningar. Tyvärr har vi inte tiden i år. Vi har annat vi inte kan sluta göra. Det kan vi göra med det här hur tråkigt det än är, säger Mikael Lindén.

Trots att kosläppet ställs in påpekar han att det är en av de viktigaste dagarna på året. De brukar i samband med det bjuda in även andra föreningar, ha tipsrundor och andra evenemang.

– Det handlar om att visa upp naturen och få nya människor att upptäcka den. Men nästa år kör vi på som vanligt.

Även om kosläppet ställs in släpps fortfarande djuren ut på bete.

– Vi kommer att uppdatera vår Facebooksida när djuren släppts ut. Så kan man i alla fall åka ut med familjen och hälsa på korna själva.