Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontroversiell Nobelpristagare död: V S Naipaul var en stor berättare men kritiserades för sin kvinnosyn

Författaren V S Naipaul, belönad med Nobelpriset i litteratur 2001, är död, meddelar hans hustru Nadira enligt medier i Storbritannien. Han blev 85 år gammal.

Hustrun, känd som lady Naipaul, skriver att han avlidit i sitt hem i Storbritannien, "omgiven av sina kära, efter att ha levt ett liv fullt av underbar kreativitet och strävan".

Vidiadhar Surajprasad Naipaul föddes i Chaguanas på västra Trinidad 1932. 1950 fick han ett stipendium som möjliggjorde studier på vilket universitet som helst inom Samväldet, och flyttade då till Oxford i England.

Hans första bok, "Den mystiske massören", kom sju år senare. 1961 gavs boken som än i dag ses som hans stora mästerverk, "Ett hus åt Mr Biswas", ut.

Genom åren blev Naipaul Storbritannien trogen, och var i decennier även en känd tv-personlighet där.

1971 fick han Bookerpriset, och 2001 kom han till Stockholm och tog emot Nobelpriset i litteratur.

Men han har haft sina mörka perioder. Som student kämpade han mot depressioner och försökte ta sitt liv, skriver BBC.

Och han har kritiserats för sin relation till kvinnor. Enligt brittiska medier friade han till Nadira medan den dåvarande hustrun – Patricia Hale, som han varit gift med i över 40 år – låg för döden i cancer. Sedan blev det stor uppståndelse när en auktoriserad biografi skriven av Patrick French gavs ut 2009, och Naipaul i samband med det anklagades för kvinnomisshandel, skriver The Daily Mail.

Salman Rushdie, som tog emot Bookerpriset tio år efter Naipaul, skriver om kollegans bortgång på Twitter :

"Vi tyckte olika hela våra liv, om politik, om litteratur och jag känner mig lika ledsen som om jag just hade förlorat en älskad storebror".

I Dagens Nyheter skriver Jan Eklund om Naipaul och motiveringen till hans Nobelpris.

"Nobelpriset tilldelades V S Naipaul 2001 för ett författarskap som kombinerar 'lyhört berättande och omutlig iakttagelse'. Jag tycker att det är ett av de bästa valen under 2000-talet. Naipaul var verkligen en berättande pionjär som gjorde världen större", skriver Eklund.

Henrik Samuelsson/TT