Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontraster skapar en helhet tillsammans

I dag öppnar vårsalongen i Hölö kyrkskola. Fisktryck, sjöjungfrur och en vallmogudinna är något av det som välkomnar besökare.

Ett mjukt dagsljus flödar in genom de stora fönstren i den gamla skolsalen i Hölö Kyrkskola. Färgklickarna på väggarna är en bjärt kontrast mot den vita omgivningen. Många olika tekniker har använts av de 15-talet konstnärer som deltar i vårens första utställning för Sörmlandskustens konst och hantverksförening.

– Det är collage, torrpastell, textil, tryck, akvarell... säger Marianne Kube som är med i utställningsgruppen.

Själv har hon använt en 200 år gammal teknik från Japan, gyotaku, när hon pressat färgat rispapper mot en död fisk. Åsa Lowden Kästel har i stället inspirerats av en staty hon såg som 20-åring under ett besök på Kreta. Statyn stod med höjda händer och en krans av kapslade vallmofrön i håret.

– För mig, i min ålder, betyder hennes kapslar, hennes frön, alla de idéer som hon har där uppe och bär med sig, förklarar Åsa Lowden Kästel, 58 år.

Vallmogudinnan består av olika tygstycken som är ihopsydda för hand. Bland annat har en tygbit från konstnärens morföräldrars gamla stol fått en plats i gudinnans kjol. Den påminner Åsa Lowden Kästel om hennes mormor som dog när hon var liten.

– Man har minnen med tyger, säger Åsa Lowden Kästel som tycker det är lekfullt att jobba med textil.

Annars arbetar hon mest med måleri. Hon leder kurser i måleri och konsthistoria på Vårdinge by folkhögskola. Redan som barn var hon konstintresserad och brukade skolka från skolan ibland för att få vara hemma och hålla på med sina projekt.

Även utställaren Karin Magnusson började sin konstnärliga bana som barn.

I sjuårsåldern klippte hon ut modellteatrar från tidningen Allers som hon byggde teaterscener av med hjälp av skokartonger. Som vuxen fick hon, som dock- och maskmakare, träffa Harald Gripe som ritat modellteatrarna för tidningen, och göra dockor baserade på hans frus Maria Gripes sagor till ett bibliotek.

Karin Magnusson har bland annat arbetat med föreställningar på Dramaten och Kungliga Operan. Till vårsalongen i Hölös tema ”Tillsammans” valde hon att göra kopior av dockor som användes i en föreställning om mobbning. Dagen efter vårsalongens öppnande firar hon 75 år, genom att delta i vernissagen till vårsalongen på Saltskog gård, där hon också ställer ut.

Många av utställarna har ägnat en stor del av sina liv åt konsten. Marianne Kube, 73 år, som arbetat 40 år som bildlärare, visar upp sitt sneda pekfinger och berättar att hennes mamma tog henne till läkaren i sjuårsåldern för att hon ritat för mycket. Läkaren ordinerade två veckors vila.

– Det var det värsta jag har varit med om, säger Marianne Kube.