Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kontrapunkt" fick Ranelid att plugga på

Litteratur (TT)

Efter att ha tv-tävlat i "Let's dance", "På spåret" och Melodifestivalen ska författaren Björn Ranelid nu visa framfötterna i sin egen gren: litteratur. När den nya säsongen av "Kontrapunkt" börjar på onsdag är han en av deltagarna.

Ingen kan beskylla Björn Ranelid för att vara orutinerad i tv-sammanhang, men "Kulturfrågan kontrapunkt" är ändå, för hans del, en annan sorts utmaning än att sjunga och dansa framför kameran. I det första programmet framstår han emellanåt som lite blyg:

- Det är inte lätt, man ska kunna titlar och allt möjligt.

Varje lag har tre medlemmar som var och en är expert på konst, musik eller litteratur. Björn Ranelids kunskaper mäts i första avsnittet mot bland andra DN-bibliotekarien Jenny Lindhs.

- Jag vågar ändå påstå att om man ska göra något slags objektiv bedömning så kan jag mer litteratur än 97 procent av Sveriges befolkning, i alla fall om man ser till allmänheten. Men det är inte lätt att möta giganter som Carina Burman, docent i litteraturvetenskap och Ebba Witt-Brattström, professor.

Gillar du att tävla?

- Nej det gör jag inte, men jag har ju tävlat i "På spåret", "Let's dance" och Melodifestivalens final. Detta är en utmaning som handlar om lek och lust och glädje, bortom all prestige.

Lite prestigefyllt är det väl ändå?

- Det finns övertoner och underklanger av att folk kan sitta och tänka "kan inte Ranelid det?", och då är det lite roligt att jag kan sänka axlarna. Jag har visserligen varit doktorand i litteraturhistoria och undervisat på gymnasiet i svenska i 14 år _ förutom att jag läser mycket _ men jag fick ju repetera hela världslitteraturen inför det här. Det ska jag erkänna. Jag tog tillfället i akt att fräscha upp mina kunskaper

Var du rädd att drabbas av black-out?

- Jag har gjort 3|500 framträdanden utan manuskript. Mitt offentliga jag vill jag ska vara som en trollkonstnärs, fotbollsspelares eller jazzmusikers. Jag vill ha den här osäkerheten, kunna sväva lite och gå på lina.

Erika Josefsson/TT

Fakta: "Kulturfrågan kontrapunkt"

Börjar sändas onsdag 21 februari.

Till skillnad från Sten Bromans "Musikfrågan kontrapunkt" på 1960-talet omfattar det nyuppväckta programmet inte bara musik utan även konst och litteratur. SVT:s Eva Beckman är domare och Ella Petersson är programledare.

Bland årets deltagare: Ebba Witt-Brattström, Peter Apelgren, Jenny Lindh, Lovisa Törnsten, Björn Ranelid, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Staffan Scheja, Carina Burman, Sinziana Ravini och Göran Gademan.