Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontakt

Efter bara sex timmar i land är det mesta en gåta. Men intrycket efter en kort semestertripp är ändå att stämningen i lettiska Riga är dämpad. I saluhallarna talar alla expediter ryska, halva Riga bebos ju av ryssar. Få av dem ler mot kunderna.

Annons

Vem kan förvånas över att stämningen inte är på topp. Sveriges BNP sjönk med katastrofala 6,2 procent andra kvartalet jämfört med ett år tidigare. Men här känns inte krisen speciellt tydligt än. I Lettland, ja i hela Baltikum är raset runt 20 procent. Litauen överraskade i veckan negativt med ett BNP-ras på 22,4 procent och väntas nu också behöva låna hos Internationella Valutafonden.

Det behöver Lettland också, men än har man inte fått det lån man hoppas på. Men efter lönesänkningar för alla och speciellt i offentlig sektor verkar lånet vara på väg. EU-pengar har redan kommit. Frågan är bara om nedskärningar är rätt medicin. Rimligare vore att släppa den övervärderade lettiska valutan.

Fantastiskt är ändå att vi i dag utan att visa pass (ta med det ändå för säkerhets skull) kan åka till en stad som trots att den ligger vid Östersjön var nära nog omöjlig att besöka för oss för bara 20 år sen.

Jag önskar att det skulle gå lika lätt att besöka Ryssland. Sankt Petersburg är ju ett resmål av en helt annan kaliber än Tallin och Riga. Och det är ett viktigt land. Vi behöver mer kontakt med Ryssland för både vår och deras skull. Visumkravet bör tas bort. I stället lägger regeringen ner konsulatet i den ryska enklaven Kaliningrad. Det är inte bara obegripligt utan direkt dumt.

Annons