Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten lyfter Södertälje

Under århundradena har de konstnärliga uttrycken förändrats, från bronsålderns hällristningar, vikingatidens runstenar, medeltidens kyrkmålningar, 1700-talets kungastatyer och 1800-talets statyer över vetenskapsmän och konstnärer. Under 1900-talets början kom nya tankar om kulturens roll i samhället och att den skulle finnas till för alla.

Konst i det offentliga rummet är för alla, både för människor och miljö och handlar om mycket mer än utseende.

Vi i kultur- och fritidsnämnden arbetar för att konsten ska ha en självklar plats när vi bygger och utvecklar Södertälje. Konst i det offentliga rummet är för alla, både för människor och miljö och handlar om mycket mer än utseende. Ett bra konstverk är mångbottnat och vågar utmana och berätta vår gemensamma historia, kan reflektera och fördjupa och skapa nya mötesplatser. Det ger mening. Det finns många goda exempel, allt från Frihetsgudinnan i New York till Picassoskulpturen i Kristinehamn.

Läs Tomas Karlssons ledare: Att förvanska historien är så in i Skogen dumt

Vi är glada för den senaste tidens konstsatsningar. Skulpturen Skogen med den majestätiska älgen och flöjtspelande pojken av Hölökonstnären Lenny Clarhäll var specialbeställd för det nya stadsbiblioteket i Luna som invigdes 1978 och gick genom två våningar. När biblioteket byggdes om till ett plan fick inte Skogen längre plats och togs ner. Uppdraget till förvaltningen var att så snart som möjligt hitta en ny lämplig placering för Skogen, på en plats synlig för så många Södertäljebor som möjligt. Men på grund av verkets enorma storlek, tio meter hög och tio meter bred, har den inte fått plats i någon ny byggnad.

Vi har fått veta att det inte är enkelt att nyplacera ett tidigare specialbeställt konstverk. Men trägen vinner och till slut gick det att hitta en lösning där Lenny Clarhäll omarbetat Skogen och den placerats på en avsats så att den mycket omtyckta skulpturen nu ger Stadshusets besökare ett varmt välkomnande.

Vi har länge kämpat för en staty till minne av frälsningssoldaten Christina Sandberg vilket nu blir verklighet med hjälp av pengar från Södertäljelyftet. Nämnden sa ja till ett medborgarförslag om denna staty år 2013, under förutsättning att investeringsmedel sköts till i mål- och budgetprocessen.

Läs Tomas Karlsson: Socialdemokraterna har det fortsatt svårt med frälsningssoldat Sandberg

Sedan dess har vi engagerat oss för att få finansiering och till vår stora glädje fick vi nu medel via Södertäljelyftet. I höst kommer en bronsstaty i naturlig storlek, av den duktiga Enhörnakonstnären Gunilla Wihlborg, stå utanför Åhléns där Christina Sandberg stod i ur och skur och samlade in pengar till behövande - en fin symbol för omtanke, solidaritet och allas lika värde!

Vi är också tacksamma för byggbonusen som möjliggjort flera konstsatsningar i Södertälje centrum som Sjöfartsverkets plank, Presens, konstprojektet Att skapa ett arkiv och våra nya Litterära skyltar som ger oss ett nytt sätt att uppleva vår stad.

I sommar får Södertäljebor åter vara med och konstnärligt utsmycka stadens elskåp.

Vi avsätter sedan länge en procent av offentliga byggkostnader till konst, en viktig konstsatsning där även Södertäljekonstnärer bjuds in. Den offentliga konsten är allas. Konst kan utveckla och förändra en plats, kan bli en stolthet för den egna befolkningen och en attraktion för besökare.

Vi kommer fortsätta kämpa för att konsten och kulturen ska vara med och lyfta Södertälje!

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i kultur- och fritidsnämnden

Anna Bohman Enmalm (S)

Jonny Elzaouki (MP)

Jan Strannerud (V)

Thomas Witting (S)

Karin Östlund (S)

Rolf Wikner (S)

Eric Matteoni (S)

Merna Kifork (S)

Helene Charpentier (S)

Agneta Sommansson (S)

Naiara Pereira Cunha (MP)

Emmy Swärd (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel