Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att leva som man lär

Gör din plikt – kräv din rätt! Det är en maxim vi var och en lärt oss leva efter.

Arbetarrörelsen har tidigare åtminstone varit noga med hederlighet och vikten av att leva upp till de regler man varit med om att besluta. Men något har hänt inom de S-märkta leden.

Löften och tidigare bestämmelser viftas lättvindigt bort. Även om du gjort din plikt kan medborgaren inte förvänta sig någon rätt.

Kommunallagen är tydlig. Motionsrätten som är avsedd för att kommunens folkvalda ska kunna driva sina hjärtefrågor och utveckla politik måste fungera. På ledarplats (LT, 29 januari) har Tomas Karlsson skrivit om majoritetens ovilja att svara på oppositionens frågor och förslag som ställs genom så kallade motioner.

Folkvaldas väckta motioner ska naturligtvis besvaras.

Det kan ingen majoritet, hur den än är utformad, vifta bort.

En motion bör enligt kommunallagens 5 kap. 33 § förberedas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att den skrevs och lämnades in. Kan beslut inte fattas inom tolv månader ska meddelas fullmäktige inom samma tid.

I anmälan ska det redovisas varför kommunens tjänstemän tillsammans med majoriteten inte lyckas att svara på oppositionens förslag, och var i den långdragna byråkratin förslaget behandlas.

Frågan som nu ställs på sin spets är om majoriteten har praktiska rutiner för att hantera motioner?

Det är dags att damma av de beslut man tidigare fattat, som behandlar återrapportering av motioner.

Det måste klart framgå vilka hinder det finns för att motioner inte besvaras inom tolv månaders tid.

Vi har flera exempel där motionerna kommer till fullmäktige 60 månader, ja upp till 84 månader, efter att de lämnats in.

Det ligger nära till hands att tro att Socialdemokraterna satt i system att inte besvara de folkvaldas motioner. Eller att förhala dessa så att de själva hinner ta åt sig den politiska vinsten genom att genomföra de förslag som tänkts ut och presenterats av oppositionens företrädare.

Vi säger inte att det nödvändigtvis måste vara så, men när motion efter motion läggs i byråkratins malpåse, så kräver vi svar av majoriteten; var brister era rutiner och vad gör ni åt det?

Det gäller att leva som man lär, annars undergrävs den politiska legitimiteten.

Kommunallagen säger bestämt att motioner bör hanteras inom ett år. I annat fall ska det redovisas var i beredningen förslaget fastnat. Trots det bortser majoriteten uppenbart – utan samvetskval – från lagen. Men hur kan då S-V-MP ha förväntningar på Södertäljeborna att leva upp till sina åtaganden? Vi får helt enkelt det samhälle vi är med om att bygga upp.

Kräv din rätt – ja, åtminstone efterfråga den med viss ödmjukhet.

Hur förhåller sig Socialdemokraterna med stödpartier till de demokratiska spelreglerna att motioner från oppositionen ska handläggas inom rimlig tid?

Mats Siljebrand (L)

David Winerdahl (KD)

Tage Gripenstam (C)

Marita Lärnestad (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel