Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrenten ska vingklippas

Ordspråket ”man saknar inte kon förrän båset är tomt” passar som hand i handske in på gratistidningen Södertäljeposten (SP). En tidning som fram till årsskiftet gavs ut två gånger per vecka, men som nubara ges ut på onsdagar. Bakom vingklippningen står LT:s publisher Thelma Kimsjö.

Bakgrunden är att SP under senhösten köptes upp av mediakoncernen Promedia som LT tillhör. I samband med köpet kunde man både läsa och höra uttalanden från LT:s publisher Thelma Kimsjö om hur positivt detta förvärv skulle vara både för LT, SP, läsarna och demokratin.

Jo, men visst. Det första som LT:s publisher gör (publisher med betoning på ekonomiskt ansvar men avsaknad av publicistiskt intresse) är att minska ner utgivningen av SP till en tidning i veckan. I det här fallet har inte ett och ett blivit två, vilket det skulle kunna vara, det har inte ens blivit en och en halv. Jag tror många läsare – inte minst de som faktiskt är med och gör såväl LT som SP, genom att skriva insändare och debattartiklar – undrar varför.

Att den senaste omorganisationen på LT försämrat tidningen har läsarna för länge sedan uppmärksammat och som läsare av såväl LT som SP anser jag det för länge sedan borde vara nog. Kimsjös förkärlek till ”blåljusnyheter” framför en vassare politisk bevakning slår nu igenom också på debattredaktörens ansvarsområde.

Det minsta Thelma Kimsjö kunde göra vore väl nu när man minskat ned utgivningen av SP, att under ett valår som vi faktiskt är inne i just nu, tillåta att SP mallades om så att det gavs mer utrymme till just insändare och debattartiklar.

Även i LT har detta utrymme under stundom minskats ned och osynliggjorts, exempelvis genom att debattartiklar refuserats till förmån för en helsida med enbart ett plotter med insändare eller att halva sidan reserverats för reklamkampanjer för diverse hudvårdsprodukter.

Det är uppenbart att SP köpts upp av LT (Promedia) enbart av det skälet att man vill vingklippa den största konkurrenten, både annonsmässigt och redaktionellt. Samtidigt törs man inte lägga ned SP helt av rädsla för att tidningen skulle kunna köpas upp av någon annan.

Sammanslagningen handlar alltså enbart om att tjäna pengar och jaga kostnader och inte om att rätta till några fel i organisationen, någon kulturell anpassning eller av demokratiska skäl. Inte heller har sammanslagningen inneburit att kommuninvånarna, varken på debattsidorna i LT/SP eller annars, stimulerats att bli aktiva medborgare som ställer krav och tar för sig och/eller ges möjlighet att framföra sina åsikter.

När det gäller LT:s debattsida känner nog Södertäljeborna till – varav en majoritet röstar på det röd-gröna blocket – att Länstidningen är en Centertidning. Men att så övertydligt (vad avser politiska inslag) trots att det är valår, favorisera och publicera insändare och debattartiklar med borgerligt budskap, borde till och med LT hålla sig för god för.

Samhällskritiker

Fritz Erlandsson

Detta har visat sig vara varaktigt framgångrikt i bland annat Örebro och inte minst i Storstockholm, där lokaltidningarna Mitt i kommer ut varje vecka.

Länstidningen och Södertälje-Posten fyller olika behov och har delvis helt olika läsekretsar. Därför kommer vi att värna om olikheterna framöver för att sammantaget tillfredställa så många läsare som möjligt. Båda tidningarna, liksom LT:s nätupplaga är nödvändiga för att ska närma oss vår vision att skapa oumbärliga nyhetskällor för medborgarna i Södertälje och Nykvarn med omnejd.

Beklagar till sist att du är missnöjd med LT:s debattsida och politiska bevakning.

Vi följer noga hur våra läsare tar till sig de olika inslagen i tidningen via läsartrafikmätningar som görs av undersökningsföretaget Sifo.

I vår är det dags igen att genomföra en större sådan undersökning, som följer upp de tidigare från 2006 och 2008. Undersökningarna används sedan i vårt kvalitetsarbete med att göra en tidning som ligger så nära läsarnas önskemål som möjligt. På webben utvärderas vi hela tiden av läsarna och där kan du dagligen följa hur olika inslag läses och vad som skapar het debatt.

Thelma Kimsjö

Tidningschef och ansvarig

utgivare LT och SP

Svar: Beslutet att ge ut SP en dag i veckan fattades preliminärt redan av de förra ägarna Gisab. För att säkra utgivningen framåt, inte minst av demokratiska skäl valde de nya ägarna att gå på den linjen och kraftsamla kring ett nummer i veckan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel