Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkreta beslut – utan krokodiltårar

”Svindlande affärer”, ja uttrycket sammanfattar väl Telge Bostäders renovering av miljonprogrammet i Fornbacken. Kostnaderna för upprustning av de fyra husen i ”gård 1” rakade i höjden från kalkylerade 174 miljoner kronor till slutnotan (?) 416 miljoner – utan att någon eller några ännu har ställts till ansvar.

Revisionsföretaget KPMG genomförde en granskning av ombyggnadsprojektet, som i våras behandlades av koncernstyrelsen och på allianspartiernas initiativ överlämnades till kommunstyrelsen.

Genomlysningen av affären är värd en egen mässa och förtjänar en presentation ”direkt från hästens mun”, det vill säga revisorerna själva, i fullmäktige.

Vi har också fått gehör för vårt krav – efter het debatt i kommunfullmäktige – att revisionsrapporten ska hanteras tillsammans med Telge AB:s årsrapport i kommunens högsta beslutande församling.

Genomlysningen av affären är värd en egen mässa och förtjänar en presentation ”direkt från hästens mun”, det vill säga revisorerna själva, i fullmäktige.

Självklart måste Södertäljebornas direktvalda representanter få en fullödig information om hela processen och vad vi kan lära inför framtiden.

Den aktuella rapporten svämmar över av uppgifter om inkompetens och amatörmässighet från bostadsbolagets sida, ”mörkning” av röda siffror inför styrelsen och brist på dialog med byggföretaget.

Alla tillkortakommanden resulterade i en renovering på löpande räkning och en kostnadsstegring på hisnande 242 miljoner kronor – från 174 miljoner 2013, via 259 miljoner 2015 till 416 miljoner 2017 – om det nu är facit?

Från framförallt vänsterflanken har tonläget skruvats upp med krav på både det ena och det andra.

Med tanke på det uppskruvade tonläget såväl före som efter mötet är besvikelsen förstås extra stor.

När Vänsterpartiet i Telge AB hade chansen att stödja de fyra allianspartiernas krav att i första hand inte bevilja ansvarsfrihet för Telge Bostäders ordförande, och i andra hand bolagets hela styrelse, ja då fick den V-märkta suppleanten kalla fötter. Sturskt som en marskatt proklamerade han före sammanträdet att det skulle ”skipas rättvisa”. Men efter att läxats upp av koncernstyrelsens ordförande Boel Godner inför öppen ridå lommade företrädaren iväg med svansen mellan benen – utan att ha vare sig skipat rättvisa eller utkrävt ansvar.

Med tanke på det uppskruvade tonläget såväl före som efter mötet är besvikelsen förstås extra stor.

Vi ifrågasätter starkt såväl Staffan Norbergs (V) som hans partis uppträdande. Det gäller både det motsägelsefulla i att V inte tog chansen att utkräva ansvar när vi satte frågan på sin spets och beslutsformalia.

Den uppmärksamhet Norberg fick när han meddelade att han ”med omedelbar verkan lämnar sin plats i koncernstyrelsen” upplevs mest som en medial kupp (LT den 21 juni 2018). Norberg sitter kvar i styrelsen och ämnar uppenbarligen så göra.

Istället för att gråta krokodiltårar har Alliansen agerat beslutsamt i ärendet. Vi har i kommunstyrelsen ställt krav på att det ska genomförs en oberoende second opinion av renoveringsprojektet i allmänhet och ansvarsfrågan i synnerhet – vilket vi också fått gehör för. Och det handlar inte om någon långbänk, utredningen ska nämligen vara klar att presenteras för kommunfullmäktige måndagen den 1 oktober – det enda kvarvarande beslutstillfället den här mandatperioden.

Men hör och häpna, på den här avgörande punkten yrkade Norberg avslag i kommunstyrelsen. Och hans resonemang kring att uppmana styrelseledamöterna i Telge Bostäder att omedelbart ställa sina platser till förfogande och att låta stadsdirektören agera ”springpojke” och överlämna befintlig rapport till ”revisionsinspektionen” respektive ”rättsvårdande myndigheter” renderade inte i ett enda skarpt V-yrkande. Även detta slutade i tomma ord och till intet förpliktigande fraser.

Genom allianspartiernas förtjänst får vi förhoppningsvis möjlighet att räta ut återstående frågetecken i den infekterade affären.

Vi vill såväl skattebetalarnas som hyresgästernas väl. Vi behöver därför klarlägga ansvarsfrågan och dra lärdom inför kommande investeringar och renoveringsprojekt.

Marita Lärnestad (M)

Mats Siljebrand (L)

David Winerdal (KD)

Tage Gripenstam (C)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel