Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompromiss med viss spets

Bara du som legat i vinteride har missat de vinteridéer som Centerpartiet debatterat. Men även det svårsmälta försvinner med våren.

Ingen lär ha missat att Centerpartiet ska ta fram ett nytt idéprogram. Det förslag som presenterades före jul har fått Sverige att för första gången på mycket länge diskutera politiska idéer som går utöver de dagliga röstmaximerande medieutspelen.

Men förslaget lade sam- tidigt de slitningar som finns inom centerrörelsen i öppen dager. För oj vad det har stormat.Partistyrelsen är nu färdig med sitt reviderade förslag. En kompromiss som ska gjuta olja på vågorna – och som extrastämman i Upplands-Väsby ska fatta beslut om om en månad.

Partiledaren Annie Lööf konstaterade i samband med presentationen i går att flera av de mest kontroversiella förslagen har raderats. Dit hör idén att man ska kunna få gifta sig med hur många man vill liksom förslagen om förändrad arvsrätt, slopad skolplikt och att staten ska vara så pytteliten som det bara går.

Dessa förslag har olika grader av problem. Men när det exempelvis gäller skolplikten hänger mycket på att Centerpartiet inte har lyckats förklara tanken med den lärorätt (eller läroplikt) som man i stället vill se. För att vara förpliktigad att vara i skolan är som bekant – se bara på Södertäljes resultat – ingen garanti för att elever verkligen får de kunskaper de borde ha rätt till. Men det är å andra sidan inte heller av ondo att vara i skolan. Slopad skolplikt ger associationer om att det är fritt fram att skolka.

Nu har Centerpartiets styrelse, tack och lov, vinnlagt sig om att förtydliga denna skillnad i synsätt utan att dribbla bort sig i frågan om skolplikt eller inte: ”Utbildningens grund är kunskapsinhämtning och inte vilken tid som tillbringas i klassrummet.

Stort medialt fokus har hamnat på vilka idéer som nu stryks. Därför är det på sin plats att här konstatera att partistyrelsen inte bara har farit fram med radergummit.

Tvärtom. En stor del av kritiken mot det första förslaget var just att det helt saknade – eller var rejält magert – inom flera viktiga områden.

För när de trubbigaste tankarna skrotats har förslaget i stället blivit spetsigare kring bland annat jobb, decentralisering, landsbygd, jämställdhet och gröna frågor. Visionen att Sverige kan vara helt fossilfritt med hundra procent förnybar energi ”inom mindre än en generation” är självklar för ett miljöparti som Centerpartiet.

Bra är det också att partistyrelsen står fast vid visionen på en värld där människor kan röra sig fritt mellan länder. Ambitionen finns kvar även om Sverige inte är moget för formuleringen fri invandring.

Det är en självklarhet för varje liberal, som tror på alla människors lika rätt och värde att omfamna öppenhet och människors frihet att flytta. Det är inte rörligheten utan gränserna som på sikt ska bort. Visst. Denna frihet går inte att genomföra ensidigt i Sverige – och inte i dag. Men som vision är den utmärkt.

Det är oerhört tydligt att ambitionen har varit att lägga fram ett förslag som en så stor del av partiets medlemmar kan ställa sig bakom utan att det blir urvattnat.

Debatten har visat vilken bredd det finns i Centerpartiet – där Bondeförbundsfundemantalister och extrema nyliberaler står på varsin ytterkant – och att det är högt i tak. Ser man mer nyktert på saken inser man att vinterns debatt var av en magnitud som partiet inte klarat av att hantera.

Och där några av förslagen, även om de aldrig kommer att hamna i det slutliga idéprogrammet, kommer att förknippas med C under lång tid framöver. Förslaget om månggifte lär bli svårast att tvätta bort.