Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompetens måste vara styrande – inte partibok

Chefsegenskaper som behövs för att nå framgång: kunskap, färdighet, ledarskap och kompetens.

Saknas dessa viktiga ingredienser i en position som chef så blir det svårt att nå resultat. En myndighetschef som har kritiserats från de flesta håll och inte minst i sin egen organisation, var rikspolischefen Dan Eliasson, men ändå fick han behålla sitt jobb så pass länge.

Statsminister Stefan Löfven (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) har hela tiden uttalat sitt förtroende för rikspolischefen, men så plötsligt hände något. När justitieministern sparkade rikspolischefen, som enligt honom gjort ett bra jobb, måste frågan ändå komma: Beror det på att det närmar sig val, varför sparkas annars en chef som gör ett bra jobb?

Hur kan man tycka att en chef har gjort ett bra jobb när polisens förmåga hela tiden sjunkit och personal har sagt upp sig. Det skylldes länge på polisen nya organisationsform, men det kan inte stämma. Det redovisades aldrig något resultat som visade förändring.

Kanske statsministern tyckte det var oacceptabelt med den utvecklingen och bristen på det magra resultat som redovisades inom polisen.

Sedan, i nästa andetag, utnämns Dan Eliasson till generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Denna myndighet har ett gediget arbete framför sig med upprustning av det totala försvaret som ska rustas upp. Här kommer det att behövas en ledare med kunskap, kompetens och färdighet.

Ser man i backspegeln på de poster Dan Eliasson har haft förut, så kan man fråga sig, vad tycker MSB? Är detta ett spel som försiggår för oss medborgare. Hur och på vilka grunder utser och anställs höga tjänstemän inom statliga myndigheter? Det verkar som det finns en kompisanda inom politiken som öppnar dörrar för att få viktiga och höga poster.

Ser man i backspegeln på de poster Dan Eliasson har haft förut, så kan man fråga sig, vad tycker MSB?

Har man ingen kravspecifikation på personer som blir tillsatta på viktiga poster? Tittar man inte på kunskap, färdighet, ledarskap och kompetens. Eliasson tillhör Socialdemokraterna, det verkar vara viktigare att skydda en av sina egna partikamrater, än att erkänna att det saknas kompetens hos den berörde.

Hans egen karriär har inte varit den mest lysande om man tittar på de chefstjänster han har haft tidigare. Han har varit ansvarig för Migrationsverket och Försäkringskassan med samma framgång som hos polismyndigheten.

Jag tror att alla partier ska se över förvaltningskulturen som finns, när det anställs höga tjänstemän inom statliga myndigheter. Det kan inte vara partiboken som avgör anställning, utan kompetens.

Bengt Zetterberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare