Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpolisen om den explosionsartade ökningen av bilbränder – LT sände live

Antalet bilbränder har ökat explosionsartat i Södertälje.
– Vi vet inte vad det beror på, säger Mari Olsén, brandingenjör på Södertörns brandförsvarsförbund.

TV: Se kommunpolisen kommentera situationen - LT sände live och här ser du reprisen

Mer läsning för pluskunder: Unik karta och statistik visar var bilarna brann 2016

Läs även (för pluskunder): Bärgaren Tommy: "Jag hämtar säkert ett par utbrända bilar i veckan"

Under 2016 var antalet bilbränder i Södertälje rekordmånga. En del i förklaringen är att Södertörns brandförsvarsförbund bytt rapporteringssystem enligt en nationell rapport som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram.

– Vi har gjort stora förändringar som ger en viss skillnad. Tidigare var det fler parametrar, till exempel skulle man fylla i olika fordonstyper medan man nu bara kan kryssa i "brand i fordon eller fartyg" men det har bara varit två båtbränder i Södertälje så det borde inte påverka resultatet i så stor utsträckning, säger Mari Olsén, brandingenjör på Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF).

Vad beror ökningen på?

– Vi vet inte. Tidigare har man kunnat se trender med ökad belastning, till exempel 2013 efter bilbränderna i Husby men då var det koncentrerat på två veckor under våren. Nu är det jämt utspritt över områden och tid så vi ser ingen sådan trend nu men något ligger ju bakom.

Mari Olsén säger att SBFF samarbetar med polis och kommun och har regelbundna möten för operativ personal ganska ofta för att diskutera det som hänt, inklusive bilbränder, men hon vet inte om man kommit fram till något särskilt.

– Vi har samarbete med väktare också som vi kan styra från vår räddningscentral, till exempel om det går ett kameralarm från en skola där folk rör sig när de inte ska.

Läs mer: Färre bilbränder under sommaren 2016

Läs även: I början av 2016 brann ett fordon varannan natt

Karta: Här brann bilarna 2016