Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner vägrar lämna ut handlingar – nu överklagar LT

Södertälje och Nykvarn vägrar att lämna ut kommunernas risk- och sårbarhetsanalyser till LT. Nu överklagas beslutet.

Anmäl text- och faktafel

Det var i slutet av juli som LT begärde att få ta del av Södertälje kommuns och Nykvarns kommuns risk- och sårbarhetsanalys. Bland annat för att undersöka om kommunerna identifierat och analyserat risker som skogsbränder.

Men kommunerna vägrar att lämna ut analyserna med hänvisning till offentlighets- och sekretesslagen kap 18 § 13. De menar att ett utlämnade skulle motverka kommunens möjlighet att förebygga och hantera kriser.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska risk- och sårbarhetsanalyser i så stor utsträckning som möjligt vara öppna för insyn. Men i vissa fall kan vara nödvändigt att begränsa insynen genom att belägga delar av analysen med sekretess.

LT har nu begärt att kommunen överprövar sitt beslut. Om beslutet därefter kvarstår kommer det att lämnas över till kammarrätten för prövning.