Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner måste våga LOVa

Valfrihet, mångfald och trygghet – tre nyckelord för regeringens politik inom alla områden. Inte minst när Lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg, LOV, ska bli praktisk politik.

Lagen handlar om att ge vårdbehövande betydligt större inflytande över sin egen situation. Till exempel på servicehemmet att det är pensionären och inte personalen som bestämmer när det är dags att gå och lägga sig eller hur ofta en promenad ska tas. Viktiga vardagsbeslut för den som behöver lite extra hjälp och tillsyn.

Dessa självklara önskemål ”glöms” i dag ofta bort, kanske för att personalen inte hinner med eller vet hur man ska hantera olika frågor som handlar om nya rutiner. Självbestämmande inom hemtjänsten innebär i allra högsta grad att kunna ha inflytande över innehållet. I dag är innehållet i hemtjänsten så in i minsta detalj reglerat uppifrån att den enskilde själv inte kan påverka det.

Just nu är många kommuner i full färd med att genomföra Lagen om valfrihetssystem. Om det går. Det är inte säkert, för de rödgröna gör som de brukar. Säger nej.

Socialdemokrater och vänsterpartister, ofta finns även Miljöpartiet med på nej-sägar-tåget, reserverar sig mot det mesta som handlar om att ge individerna möjlighet att själva göra sina val och i slutändan få en bättre vård.

Vinner Socialdemokraterna valet i höst har de lovat/hotat att de ska riva upp valfrihetslagen LOV. Liksom det fria vårdvalet. Det vore ödesdigert för ett land och ett folk som äntligen fått lite frihetskänslor under vingarna. Med LOV skulle dessa positiva känslor öka ytterligare. För brukare, personal och företagare.

För så här ser sambandet ut: konkurrens ger flera val, ger större möjligheter att förnya och förändra verksamheten, ger bättre resultat, på alla områden. Genom att människor tillåts välja, stimuleras de som erbjuder offentlig service att hela tiden förbättra kvaliteten på sina tjänster.

Lagen om valfrihet ger förutsättningar för näringslivet att växa, fler arbetstillfällen skapas. Varför motsätter sig oppositionen att fler jobb skapas? Det är lika svårbegripligt som deras motstånd till RUT-avdraget, som onekligen ger många fler jobb. Kritiker till LOV-lagen brukar skjuta in sig på att kommunerna bara vill spara pengar.

Det är helt fel. Införandet av LOV är inte ett sätt att spara pengar, ersättningen är lika till alla utförare – kommunala som privata. Konkurrensmedlet blir inte pengarna utan kvaliteten. Den som kan erbjuda bäst kvalitet och inger mest förtroende får flest kunder, och kostnaden för hemtjänsttagaren och skattebetalarna blir densamma.

Självklart är det viktigt att personalen känner sig trygg i allt förändringsarbete. Kommunal har gjort ett stort nummer att personalen skulle fara illa, om LOV genomförs. Kan man inte vända på det och säga att personalen nog skulle må bra av förändring och förnyelse som gynnar så många?

Reformen kommer att medverka till att jobben inom vården och hemtjänsten blir mer eftertraktade, jobbens status höjs och kanske även lönerna. Dessutom är det roligare att arbeta med och för brukare som är nöjda med att ha fått vara med och välja vem som ska hjälpa till med de olika vardagsbestyren.

Med ännu en valfrihetsreform kan företagandet i kommunerna få en skjuts framåt. Fler kommer att få möjlighet att starta eget inom vård och omsorg. Det i sin tur bidrar till en ökad tillväxt och fler arbetstillfällen. Något som alla kommuninvånare har nytta och glädje av. Kommuner som vågar LOVa ökar valfriheten, kvaliteten och får en effektivare resursanvändning.