Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens miss – kan tvingas betala extra skolpeng

Södertäljes skolor kan få behålla den för höga skolpeng som kommunen betalade ut 2015. Om Örjanskolan får rätt mot kommunen i förvaltningsrätten.

Då Södertälje kommun betalat ut för mycket pengar till de kommunala skolorna under 2015, och då friskolorna får samma ersättning, justerades skolpengen 2016.

Men det var för drastiskt menar Örjansskolans rektor Anne Marqvardsen, som protesterat mot beslutet och överklagat det till Förvaltningsrätten.

”Vi vill att beslut som gäller skolpeng ska anges med specifikation av summa/konsekvens och meddelas i rimlig tid för att skolan ska kunna ha framförhållning och göra en plan så att elever inte drabbas mer än nödvändigt”, skriver hon.

– Vi gick ut med informationen i september om att korrigera skolpengen 2016. Och det gällde alla skolor i kommunen. För det var ju så att vi betalade ut för mycket under 2015, och det är pengar som inte krävts tillbaka, kommenterar utbildningsdirektören Peter Fredriksson.

Om Örjanskolan får rätt kan det bli stora konsekvenser. 

– Skulle de få rätt i Förvaltningsrätten, vilket jag inte tror, så säger ju skollagen det måste vara likvärdiga villkor. Vilket skulle innebära att alla skolor i Södertälje får behålla den för höga skolpengen.