Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill ställa krav för att sprida flyktingar

Ställ krav på länsstyrelsen så att nyanlända ­flyktingar sprids jämnare i Stockholmsområdet och landet som helhet.
Det föreslår kommunens tjänstemän.

Kraven har redan nått länsstyrelsen där Christian Foster jobbar med integrationsfrågor.

– Jag förstår att Södertälje vill sätta press på statens aktörer. Det är en markering för att hålla liv i den diskussion vi haft länge. Vi har vidarebefordrat kraven till Migrationsverket, säger han.

Bakgrunden är att länsstyrelsen har erbjudit Södertälje att förlänga avtalet om flyktingmottagande till och med november i år. Kommunstyrelsen föreslås säga ja – men också ställa krav på länsstyrelsen:

• När mer än 200 flyktingar eller anhöriga bosatt sig i kommunen i år ska kommun, länsstyrelse och Migrationsverket träffas för att diskutera Södertäljes ”ohållbara situation”.

• Länsstyrelsen ska arbeta intensivt för att få bättre spridning av flyktingar i länet och också verka för större nationell spridning.

– Jag förväntar mig inga problem och antar att vi skriver in detta i överenskommelsen, säger Christian Foster.

Att säga nej till avtalet är knappast aktuellt. Södertälje går då miste om tiotalet miljoner kronor.

– Vi tappar pengarna, men får ändå hit lika många flyktingar eftersom de själva väljer var de ska bo, säger Martin Andaloussi, handläggare på kommunen.