Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill minska mängden avfall till år 2020

Vi kastar alldeles för mycket mat och grovsopor tycker kommunen. För att strypa avfallskilona har nu kommunen upprättat en avfallsplan. Den börjar i hushållen och letar sig senare ut till soptipparna.

Kommunen har upprättat en ny avfallsplan med sju mål. De är bland annat att minska avfallet från hushållen, öka återanvändandet och förbättra återvinningen. För att nå målen ska man öka kunskapen om avfall hos samtliga i kommunen.

År 2012 kastade vi 119 kilo matavfall per person. Den siffran vill kommunen ha ner till 50 kilo per person år 2020. Ett annat exempel kommunen tar upp är grovavfall. 133 kilo möbler, textilier och trä per person kastade vi år 2012. Kommunens mål är att få ner den siffran till 90 kilo.

I det tredje målet ska toalettavfall tas om hand bättre och i det fjärde målet ska kommunen städas. Avfallsplanen avslutas sedan med att man vill undersöka och förebygga kommunens deponier för miljöpåverkan och öka återanvändningen av byggavfall.

I samband med förslaget, som går att läsa mer om på kommunens hemsida, har man även ordnat med en utställning i stadshuset.

Peter Karlsson