Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill dumpa snön i Mälaren

Södertälje kommun vill tippa snö i Mälaren.
– Vi ligger i startgroparna för att be Naturvårdsverket om dispens för det. Det här vintern är för extrem, säger stadsmiljöchefen Ove Lundgren.

Snöhögen vid Bergvik blir bara större. Och bara några meter bort ligger Snäckviken i Mälaren, dit smältvattnet för eller senare hamnar.

Rolf Johnsson bor vid Hansta strand och promenarar ofta med hunden förbi de stora snöhögarna vid Bergvik.

Björkarna börjar försvinna bakom högen och Rolf undrar varför inte Södertälje, liksom Stockholms kommun, fått tillstånd att dumpa snön i Mälaren.

– Man måste ifrågasätta resonemanget. Varför inte tippa all snö i Mälaren på en gång, smältvattnet från de här högarna lär ju ändå hamna där? Och vår väg lär bli helt dränkt när vattnet smälter och ska ner till Mälaren, säger han.

Ove Lundgren på stadsmiljökontoret förklarar:

– Vi får helt enkelt inte tippa snön i Mälaren. Sen kan man tycka att det är konstigt att Stockholms kommun får det. Men de har fått dispens från Naturvårdsverket, som bestämmer om sånt.

Lundgren förklarar att även om smältvattnet, speciellt det från snöhögarna i Bergvik, kommer att rinna ner i Mälaren, så renas det av att rinna via marken ner i vattnet.

Förutom att kommunen nu verkar falla till föga och kommer att söka dispens om att få tippa snö direkt i Mälaren, finns nya marktipar på gång. Eklundsnäs och Tvetaberg är sådana platser.

– Det finns ett stort behov från fastighetsägare, små och stora, att få forsla undan snön någonstans. Tanken är att de två nya marktipparna ska kunna användas av privata fastighetsägare, förklarar Ove Lundgren.

– Och om vi får dispens till att dumpa snön i vattnet finns ju möjligheten att göra det i Saltsjön också. Det gäller bara att hitta bra kajer som vikan få tillgång till.

De tre riktigt stora snödumpningsplatser som kommunen använder för tillfället är i Lina, vid Vasa trafikplats och i Pershagen. Sen tillkommer mindre mer lokala som vid Bergvik och Mälarbadet.

– Det ska bli intressant att se hur framkomligheten blir här när det börjar smälta. Jag är rädd att det blir helt förstört här i vår, säger Rolf Johnsson.