Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: ”Totalförbud är enda lösningen”

Trots kommunens insatser med polis och räddningstjänst har årets raketterror redan börjat. Många Södertäljebor tycker nu att raketer ska totalförbjudas.

Annons

Maria Ankarstrand, 51 år, är en av dem som varje år flyr från staden.

– Första nyåret när jag var i Södertälje blev det en chock för mig och min hund. Jag hade ingen aning om att det small så mycket. Min hund blev helt katatonisk. Hon slutade andas, berättar Maria Ankarstrand, som bor i Brunnsäng.

Yngve Gradin, 72 år, ska åka med sin fru och hund från Karlhov till Vagnhärad.

– När det har blivit mörkt går det inte alls att gå ut. Jag får åka till Malmsjön och rasta hunden i billjuset. Det har jag hållit på med i två veckor. Jag blir mer och mer förbannad.

Han berättar att några grannar har gått ihop och planerar en form av medborgargarde för att motverka den olagliga skjutningen.

I Södertälje kommun är det förbjudet att använda smällare och bara tillåtet att skjuta upp fyrverkerier på allmänna platser under vissa dagar, som nyårsafton. Ändå smälls det ständigt i många bostadsområden runt om i Södertälje, Järna och Nykvarn.

Karin Kähler, 67 år, som bor i Saltskog, är själv rädd för att gå ut.

– De skjuter efter folk, det är vansinne. Och de skjuter på bilar, så ska det inte gå till.

Kommunen, polisen och räddningstjänsten har under flera år arbetat tillsammans för att komma till rätta med den olagliga användningen av smällare och fyrverkerier som länge har varit ett problem.

– Vi har pratat med försäljare, begränsat tiden för när de får sälja och fått dem att bli tuffare på vem säljer till. Det har slagit ganska bra ut, säger Peter Lifvenhage, styrkeledare på brandförsvaret i Södertälje.

I dagarna besöker de 16 butiker i Södertälje som har tillstånd att sälja fyrverkerier, mellan den 26 och 31 december. Det finns inga planer på att införa ett totalförbud mot raketer inom kommunen. Säkerhetssamordnare Mats Hansson ser det ändå som det enda kommunen kan göra.

– Om vi kan bidra med något så är det ett totalförbud. Och att organisera något vid nyårsafton. Det är det enda sättet att få stopp på det här okynnesskjutandet.

Ändå är han inte säker på att det skulle räcka.

– Då det skjuts under flera dagar och långt före den 26 december är raketerna förmodligen stöldgods, eller köpta i andra kommuner eller på internet, säger Mats Hansson.

Till att börja med vill han utöka bevakningen av bostadsområden där det

rapporteras in olaglig användning. Securitas kommer att patrullera där mer frekvent. Polisen likaså, förklarar kommunpolis

Linnea Bergman:

– Det är viktigt att man som medborgare ringer 114 14 och talar om var det sker, även om det känns lite tjatigt, för att vi ska kunna veta vart vi ska åka.

Det är ungdomar över hela Södertälje som avlossar fyrverkerier och smällare. Om polisen lyckas ta någon på bar gärning är det många brott som de kan vara skyldiga till.

Vanligaste påföljden är böter, men i värsta fall, om den olagliga hanteringen har lett till att någon skadas, kan det bli stora skadestånd eller till och med fängelse.

”Det är ett under att ingen blev skadad”

Under söndagskvällen var det återigen dags för smällarterror i bland annat Fornhöjden, Geneta och Brunnsäng. Hundratals fyrverkerier och smällare kastades mot hus, bilar,

människor och poliser.

– Först vid midnatt ebbade smällandet ut och ungdomarna gick hem, säger Eva Nilsson, informatör på polisens regionledningscentral.

Enligt ett ögonvittne till händelserna i Fornhöjden var människor rädda att gå förbi centrum där flera bilar skadats på grund av fyrverkerier.

Samma vittne uppger att både polis och brandkår var på plats för att släcka några däck som brann men att de hindrades i sitt arbete av ungdomar som kastade stenar och fyrverkerier mot dem. ”Rena rama kaoset”, enligt vittnet.

Polisen kontrollerade ett antal ungdomar men ingen kunde gripas.

– Det är ett under att ingen blev skadad. Det är så klart jobbigt för de boende i dessa områden, folk kan inte sova och blir rädda, säger Eva Nilsson.

Kastade mot människor och hundar

Även på måndagen kom flera larm om olagligt smällande. Bland annat i Lina, där barn mellan 10-12 år gamla, ska ha kastat smällare mot människor och hundar under eftermiddagen. Detta enligt polisen.

– Det är ett svårt problem att komma åt, säger Sven-Erik Olsson vid polisens länskommunikationscentral. Åker vi dit har de försvunnit när vi kommer.

Polisen kunde räkna till ett 30-tal larm om smällare och fyrverkerier mellan 16 och 21.30. Men endast en anmälan.

– Det var en entrévärd som ingripit mot någon som "skjuter raketer överallt", säger Sven-Erik Olsson.

Polisen skrev anmälan om framförande av fara.

– Det var en kille född 1988, så han borde veta bättre, säger han.

Tillåtet tolv timmar på nyår

All användning av smällare är förbjuden.

Fyrverkerier får bara användas på allmänna platser i Södertälje under vissa dagar.

Under nyårsafton får fyrverkerier avfyras från klockan 15 till klockan 03 på nyårsdagen. Bara den som har fyllt 18 år får handha fyrverkerier.

Fyrverkerier får bara säljas mellan den 26 och 31 december.

Under förra året skadades fyra vuxna och ett barn allvarligt av fyrverkerier i Stockholms län.