Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen stäms för dålig snöröjning

41 höft-, fot- och handledsfrakturer på sjukhusets akutmottagning bara under den senaste veckan. Klagomålen på snöröjningen i stan  har varit många – och nu stäms kommunen.

Susanne Dahl föll på en av Södertälje kommuns trottoarer på Karlslundsgatan den 2 januari. På isigt underlag med snö liggande ovanpå. Susannes högerben gled

i sidled tills ledbandet gick av.

– I knappt en vecka höll jag ut, innan jag åkte till sjukhuset akut. Värken blev värre dag för dag och på slutet gjorde det så ont att jag grät. Nu har jag lämnat in en skadeanmälan till kommunen, med begäran om ersättning för sveda och värk.

Susanne hade lyckligtvis en olycksfallsförsäkring i hemförsäkringen. Den gav henne 6 000 kronor, därmed har hon åtminstone täckning för sina läkarbesök och sjukgymnastbehandlingar hittills.

Nu görs en juridisk prövning om kommunen uppfyllt sitt ansvar som väg och trottoarhållare, med de inblandade försäkringsbolagen.

Ove Lundgren är kommunens stadsmiljöchef. Han har haft bråda dagar på sistone, som ansvarig för kommunens trottoarer. Men också som informationslänk mellan olycksdrabbade fotgängare, kommunen samt fastighetsägare som kan vara privata sådana eller kommunens fastighetsbolag.

– Vi har ett eget ansvar som väghållare med trottoaransvar för totalt 30 mil. Till det kommer gång och cykelvägar med kommunalt snö och halkbekämpningsansvar för cirka nio mil. Övriga trottoarer där privata fastighetsägare ansvarar uppgår till omkring tolv mil, berättar Lundgren.

Hur tolkar du fotgängarnas kritik och skadeståndskrav denna vinter?

– Att vi inte har nått upp till acceptabel standard och egna ambitioner. Årets elva miljoner kronors budget för snöröj och halkbekämpning har inte räckt till. Vi är i full gång med att se hur vi ska stärka arbetet samt hur vi ska samordna informationen ut till privata fastighetsägare. En del sköter sig, andra tar inte sitt ansvar.

Läs mer i torsdagens pappers-LT.