Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen riskerar miljonböter

Södertälje kommun riskerar att straffas med tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för direktupphandlingar av äldreboenden.

Annons

– Om de döms är det bra. Sen gäller det att bryta avtalet också, säger anmälaren Tommy Arnesson.

På LT:s debattsida i går hade just Tommy Arnesson en lång uppgörelse med äldreomsorgen i kommunen och äldreomsorgsnämndens ledamöter. Han har länge ifrågasatt nämndens agerande gentemot tjänstemännen, och dessutom de beslut som tagits.

– Hade de lyssnat på mig från början hade de sluppit den här kritiken och risken att dömas i förvaltningsrätten. Nu hoppas jag att man tar sitt ansvar och säger upp det olagliga avtalet med Ansvar Omsorg AB och sedan att ledamöterna i nämnden avgår omedelbart.

Konkurrensverket har utrett den direktupphandling som Södertälje kommun gjorde med det privata vårdbolaget Ansvar Omsorg om att driva vidare Oxbackshemmet och Cederströmska gården 2014.

Verket konstaterar:

”Konkurrensverket anser att kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling genom att skriva avtal om drift av vård- och omsorgsboendena Oxbackshemmet och Cederströmska gården med leverantören Ansvar Omsorg AB utan föregående annonsering, trots att förutsättningarna för ett sådant agerande inte var uppfyllda”.

Kommunen avbröt nämligen den ursprungliga upphandlingen, där ett stort antal aktörer först var intresserade, och lät ganska snabbt äldreomsorgsnämnden ge det nuvarande bolaget ett förlängt avtal, bland annat för att man redan påbörjat en större renovering, på uppmaning av Arbetsmiljöverket.

– Vänskapskorruption och ett tydligt tecken på att politikerna litar blint på tjänstemännen, tycker Tommy Arnesson – som var rejält missnöjd med hur hans föräldrar sköttes på Oxbackshemmet.

– Den här utredningen bekräftar att mina påpekanden varit riktiga. Nu kanske fler får upp ögonen hur illa äldreomsorgen sköts här i kommunen, säger Tommy Arnesson.

På konkurrensverket väntar man nu på att kommunen ska komma in med skriftliga yttranden på det utkast till upphandlingsavgiften.

– Visst, det vi nu gjort är ett yrkande. Så som ärendet ser ut nu anser vi att tre miljoner kronor är ett proportionerligt vite i upphandlingsskadeavgift. Det handlar om hur stort värde avtalet är på, säger Annica Östlund på Konkurrensverket.

Avtalets värde, att driva verksamheten på de två boendena från den 1 november 2014 till 30 sep 2015, ska vara värt 41 miljoner kronor.

– Men kommunen ska få svara. Ibland ändrar det förutsättningarna, men oftast driver vi det vidare ändå. Men det är ju domstolen som till sist dömer, inte vi, förklarar Annica Östlund sin närmast åklagarlika roll.