Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen nöjd med boendemöte

Efter mötet i Brunnsäng var både polis och kommun nöjda. Nu väntar en utvärdering av samtalen för att se vilka åtgärder som kan tas för att öka säkerheten.

Många av de boende i Brunnsäng deltog i måndagens medborgardialog där polis och kommun såväl som skolor och fritidsgårdar deltog. Kommunens säkerhetssamordnare Michael McCarthy var nöjd med den stora uppslutningen och engagemanget.

– Det är oerhört viktigt för oss som kommun att ta reda på vad invånarna upplever och känner i bostadsområdet, säger han.

Han tycker att respektive bild som kommunen och polisen har över situationen i Brunnsäng stämmer överens med varandra. Något som han får medhåll av från kommunpolisen Ann-Kristin Gunnarsson.

– Vi hade tagit fram en polisiär lägesbild som vi sedan kunde jämföra med kommunens. Sedan kompletterar vi den med medborgardialogen i alla områdena. I Brunnsäng känner vi att vi delar samma bild med både kommunen och medborgarna, säger hon.

– Det viktigaste är att kommun och polis har en gemensam lägesbild, att vi jobbar och drar åt samma håll. Då är det viktigt att kommunen och polisen gör sådant här tillsammans, säger Michael McCarthy.

En fråga som togs upp under mötet var om det fanns några planer på kameraövervakning i centrum. Något Michael McCarthy sade att man ansökt om för några år sedan men fått avslag på. I dagsläget har kommunen inga planer på att ansöka igen.

– Det vi kommer göra är att sammanfatta vad som framkommer på de här medborgardialogerna. Sedan får man diskutera om det kan vara en lösning. Men det är inget jag kan svara på i dagsläget, säger han och påpekar att det finns viss kameraövervakning redan i dag vid skolor och förskolor för att förebygga bränder och inbrott.

Även om det redan i dag har gjorts en hel del arbete för att komma åt busåkande mopeder och smällare finns det en del kvar att göra menar dem. Ett problem är utformningen av centrum.

– Där har vi haft dialog med fastighetsägaren. Det första de kommer att göra är att hägna in den lilla parkeringen så det blir lugnare med trafik, säger Ann-Kristin Gunnarsson.

Både hon och Michael McCarthy påpekar dock att det också är viktigt att de boende själva är aktiva i att skapa ett bättre område.

– Det kan vara allt från att organisera spontan nattvandring, gå med i grannsamverkan eller sådana saker. Det är både ett givande och tagande, det finns en stark kraft därute som vi vill få kontakt med, säger Michael McCarthy.

– Polisen och kommunen löser inte det här själva. Det är jättekul att flera frågade vad man kunde göra. Att man börjar tänka i de banorna och stöttar varandra. Det behövs, säger Ann-Kristin Gunnarsson.

Läs även: Stor oro över buset i Brunnsäng centrum