Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen körde bort bosättarna

De rumänska medborgarna som hade bosatt sig i skogen i Pershagen har blivit bortkörda.

Det var på kommunens mark i skogssnåret mellan Gläntavägen och järnvägsspåret som rumänerna hade byggt upp sina kojor med hjälp av virke och presenningar. Flera som passerade området hörde av sig till kommunen för att klaga på sopor och annat som spreds runt boplatsen. De kände sig också otrygga när de passerade förbi bebyggelsen.

Då de som uppfört boplatsen saknade tillstånd för det ansökte kommunen i början av december om att de skulle avhysas. Kommunens säkerhetschef Per Tegel, förklarar:

– Det gick bra. Vi fick hjälp av Kronofogdemyndigheten. Avhysningen skedde i fredags. När de kom dit var personerna borta, men byggnaderna var kvar så de fick hjälpa till att röja.

Ett dygn tidigare hade Kronofogden besökt platsen för att informera de som bodde där om att de nästa dag skulle bli bortkörda. De tre som bodde där hade därför själva valt att flytta.

– Vår erfarenhet är att det är ungefär samma personer som flyttar runt. Det brukar gå ett tag och sedan får vi höra att de har bosatt sig någon annan stans. Ibland är det på kommunens mark, ibland privat, säger Per Tegel.

Under året har kommunen avhyst personer som bosatt sig på deras mark vid ett tiotal tillfällen.