Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen köper arenan – men inte arenanamnet

Sponsoravtalet för namnet Axa sports center löper ut i vår. Men trots att kommunen köper arenan för 85 miljoner blir det SSK som får förhandla om ett nytt – och lägga beslag på intäkterna.

Enligt SSK:s ordförande Jan Bergman genererar arenanamnet cirka 1,5 miljoner kronor per år.

– Jag vill inte gå in på detaljer men det är en av de enskilt största sponsorintäkterna, säger Bergman.

Avtalet med Axa går ut i vår och förhandlingarna om ett nytt är redan igång. Trots att kommunen nu betalar 85 miljoner kronor för att köpa fastigheten är det nämligen SSK som äger arenans namn.

– Det ligger som en del i avtalet. SSK har rätten till namnet liksom till en del andra delar mot en avgift till kommunen, säger Camilla Broo, finanschef på Södertälje.

Den avgiften är enligt avtalet en miljon kronor per år och då ingår förutom namnrättigheterna bland annat sponsorloger och restaurangverksamhet.

Camilla Broo har arbetat tillsammans med klubbarna i upp mot ett år för att få fram avtalet och enligt henne har kommunen inte varit allvarligt intresserade av arenanamnet, även om frågan varit med i processen.

– Vi har genomlyst alla delar ordentligt, säger hon.

Trots att man inte längre äger arenan kan SSK nu i stället förhandla om ett nytt sponsoravtal för arenanamnet.

– Vi är i full gång att titta på det. Vi är jättenöjda med Axa och ser jättegärna att de är kvar, säger Jan Bergman.

Är inte kommunen intresserade av namnet nu när de köper arenan? Gävle kommun köpte ju tillbaka Gavlerinken till exempel. Har det funnits sådana diskussioner?

– Det har svischat upp några gånger men inte mer än så, säger Bergman.