Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har köpt Björn Borgs garageport

Björn Borgs välkända garage­portar som han flit­igt slog sina första tennisbollar mot, har nu köpts av kommunen.Men något museum är det inte säkert att det blir.

Idén att grunda ett idrottsmuseum i Södertälje har funnits länge och i förra året togs första stegen mot ett sådant. Tanken var att Björn Borg skulle få en framträdande plats. LT skrev i somras om kommunens jakt på föremål till museet och att man hade lyckats köpa rättigheterna till fotografen Jacob Forsells bilder på Björn Borg som nu skulle bli grunden till ett idrottsmuseum.

Nyligen föll ännu en viktig bit på plats. Kommunen lyckades köpa de två garageportarna som den unge Björn Borg outtröttligt nötte grundslag mot och som säkert lade grunden till tennisstjärnans enorma framgångar.

– Men köpet är inte alls kopplat till något museum, det är inte därför vi har köpt portarna. Men det är klart att det vore fantastiskt att ha något form av museum där portarna blir en del av det. Sådana planer finns dock inte upplagda i budgeten, konstaterar stadsdirektör Martin Andreae krasst.

Köpet av portarna aktualiserades när Antikrundan i SVT1 värderade dem i januari 2013. Då värderade experten Rickard Thunér dörrarna till något mellan 100 000 till 150 000 kronor och 150 000 blev också köpesumman när avtalet undertecknades i början av månaden. Säljaren lovar att pengarna ska användas för allmännyttigt ändamål inom idrotten.

– Det är en fantastisk fin gest av honom. Nu kommer både portarna och värdet av dem till nytta för Södertäljeborna, säger Martin Andreae och fortsätter:

– Jag tycker att garageportarna är en del av Södertäljes historia. Björn Borg valdes till århundradets idrottsman och mot just de här portarna tränade han sin backhand som låg bakom mycket i hans framgångsrika tenniskarriär. Portarna är ett begrepp för hela Idrottssverige. Att då som kommun inte ta vara på det här tillfället att komma över dem vore väldigt konstigt, även om vi just nu inte riktigt vet hur vi ska använda dem.

Hans-Göran Nyhrén som har förvarat portarna i 18 år, förstod tidigt det kulturhistoriska värdet av dem och ville att de skulle komma staden till gagn.

– Det är viktigt att ta vara på de positiva sakerna som finns i vår stad. Den framgångsrike Björn Borg har varit en goodwill för kommunen och det var det jag tänkte på när jag sparade portarna och förvarade dem. Nu äntligen har kommunen börjat förstå vad jag har menat i alla dessa år, säger Hans-Göran Nyhrén:

– Summan kommer att delas ut i form av stipendium till någon eller några av kommunens idrottsmän som förhoppningsvis ger tillbaka oss en goodwill de också. Den långa väntan har varit värt.