Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen går flera miljoner back på snöröjningen

Trots att det inte kom så mycket snö under förra året beräknas kommunen gå med två miljoner back för vägarnas vinterunderhåll. Och då hade budgeten ändå ökat med 1,5 miljoner.

Den milda vintern i slutet av året gjorde att årets kostnad för snöröjning inte ger ett så stort minusresultat som väntat.

– Vi hade väldigt mycket kostnader i början av året. Det var inte mycket snö, men temperaturväxlingar som gjorde att det blev halt, så vi sandade och så smälte

det ner i isen och frös på, så vi fick sanda igen. Det låg och pendlade runt nollan.

Vi behövde sanda mer än tidigare år, säger Magnus Söderbaum, tf utemiljöchef på kommunen.

Bokslutet för år 2015 är inte klart, men röjningen av vintervägarna väntas ha kostat 20 miljoner. Det var budgeterat för 18.

– Det kan hända att vi har överskott på andra saker som vi har kunnat göra billigare, det är ett nollsummespel, säger Magnus Söderbaum.

Ett överskott kan till exempel ha tillkommit genom effektivisering och samarbete med Telge om grönytterskötsel. I år har budgeten ökat till 18,5 miljoner. Tidigare år har den legat på 16,5.

– Det är löner som ska gå upp och avtal som ska förhandlas. Staden växer också

och det tillkommer nya områden som ska snöröjas, säger Magnus Söderbaum.