Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen får dispens för att anlita vakter – polisen hinner inte patrullera centrum

Södertälje är en av kommunerna som fått tillstånd att anlita ordningsvakter i centrum när polisen inte räcker till uppger Sveriges radio Ekot.

54 av Sveriges kommuner har ordningsvakter som patrullerar på en eller flera offentliga platser visar Sveriges radio Ekots granskning. I Södertälje har kommunen fått rätt att anlita ordningsvakter i hela centrum och kommunen skriver SR.

Att anlita ordningsvakter kan kommuner får göra om polisen bedömer att det finns ett särskilt behov, alltså om området bedöms som paragraf 3-område. Det kan till exempel handla om platser där det ofta uppstår bråk eller finns problem med gängkriminalitet.

 Lars Sjöberg, verksamhetsansvarig på polisens rättsavdelning, säger till SR att allt fler kommuner anställer ordningsvakter eftersom polisen fått mer att göra och inte hinner jobba på fältet.