Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen anmäler olovliga byggnader

Detaljplanearbetet med att anlägga stugbyn Drömstugan på Farstanäs camping är i gång. Men har stött på patrull. Man har upptäckt en rad olovliga gamla byggnader.

För snart tre år sedan kom nyheten att Drömstugan, ett projekt som entreprenören Pigge Werkelin står bakom, ville etablera sig på Farstanäs camping.

I höstas gav Järna kommundelsnämnd klartecken för att detaljplanearbetet fick starta, men det lär ta tid innan det blir klart – och innan det kan börja byggas.

– Ja, tyvärr. Jag vill bara få sälja, kunna göra något annat med mina barn och barnbarn, säger Lena Eriksson, som driver Farstanäs sedan många år.

– Men jag räknar med att driva det nästa sommar också, lägger hon till med en suck.

– Vi kommer att lägga ut detaljplanen för samråd i höst, sen ska vi omarbeta förslaget efter de synpunkter som kommit in, sen ställs planen ut igen innan det kan komma beslut. Och det lär säkert komma överklaganden, så det lär ta minst ett år till, säger Kristina Svartsjö på Södertälje kommuns planenhet.

I normala detaljplanearbeten är länsstyrelsen inkopplad i samrådsarbetet. Men nu har länsstyrelsen också fått ett tillsynsärende i frågan då kommunen anmält en rad olovliga byggnader.

– Vi är i princip färdiga med vårt arbete och vi har upptäckt att det finns en rad privatbostäder på området, som vi inte kan godta i ett naturreservat, säger Britt Forssén på länsstyrelsens naturvårdsenheten.

– Å andra sidan har arrendatorn Farstanäs havsbad ansökt om tillstånd och dispens för byggnaderna. En hel del kommer de att få dispens för, men inte det som med tiden blivit för privat, menar Forssén.

– Observera, jag har sökt dispens för att jag blev ombedd att söka dispenserna. Det var länsstyrelsen som gav mig det rådet, säger Lena Eriksson.

– Dessutom söker jag alltså dispens för byggnader jag fått till skänks av kommunen. Byggnader som byggts på 60-talet, saker som borde varit preskriberat nu, och som jag rustat upp. Det som jag byggt har jag bygglov för, såklart, säger Lena Eriksson som tröttnat rejält på att att det ska vara så problematiskt att få sälja av sin verksamhet.

Lena Eriksson har arbetat på campingen, som då var i kommunens drift, sedan 1978, hon var med om att renovera och tog sedermera över verksamheten i egen regi.

– Om kommunen inte hade bygglov för sina egna byggnader känns som deras problem, eller fel. De skänkte dem till mig. Det har jag papper på.