Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommundelar sjunger på sista versen

Kommundelsnämnderna i Södertälje tillkom i slutet av 1980-talet och de hade då en lång rad ärenden att behandla. Själv satt jag i Östertälje kommundelsnämnd.

Efter en tid slogs de centrala kommundelsnämnderna ihop och kort därefter lades de ner.

Kvar blev fyra kommundelsnämnder i Södertäljes ytterområden och sedan 2011 har de inte ens sina kontor kvar.

Kommundelsnämnderna har efterhand fått allt färre verksamheter att ansvara för. 2004 tog man bort ansvaret för de sociala frågorna som flyttades till socialnämnden och arbetslivsnämnden.

Nu läggs ytterligare ett förslag från kommunstyrelsekontoret om att frånta kommundelsnämnderna uppdraget att ansvara för äldreomsorgen från den 1 januari 2017.

Kommundelsnämnderna skapades med demokratiska motiv. Det har Liberalerna ställt sig bakom och värnat om kommundelarnas viktiga uppgift att fler ska få vara med och fatta beslut.

Vid det senaste sammanträdet i äldreomsorgsnämnden motsatte sig Liberalerna och Center-partiet nämndens beslut att godkänna kommunstyrelsekontorets förslag att mitt under pågående mandatperiod frånta ansvaret för äldreomsorgen i sin kommundel. Övriga partier stödde förslaget.

Jag får en känsla av att kommundelsnämnderna framöver kommer att omvandlas till verksamhetsråd, utan möjlighet att kunna fatta egna beslut. Som liberal ser jag det som en negativ utveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel