Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunchefen: "Ingen risk för ras" 

En stor del av den undermninerade Marenplan måste nu stängas av. Men sättningar är inte det samma som rasrisk, menar samhällsbyggnadsdirektören Johan Hagland. 

– Efter undersökningar har det visat sig att en spont är delvis bristfällig eller skadad. Vilket har inneburit att fyllnadsmaterial har läckt ut. Vad det beror på vet vi inte. Det kan vara att det är lågt vattenstånd i Maren, eller på grund av en regnig försommar, säger Johan Hagland.

Man har hittat brister på totalt tre platser och förutom den trasiga sponten har även en lös platta i konstruktionen påträffats. Ytterligare en sättning har uppmärksammats, men är svårare att få koll på.

– Dessvärre är sättningarna i varsin ände av planen, vilket gör att vi måste stänga av en stor yta, säger Johan Hagland.

Någon risk för ras menar samhällsbyggnadsdirektören dock inte att det finns.

– Det är en stålkonstruktion och betonggjutningar, så det finns ingen riska att det rasar. Det är direkt felaktigt. Rent hypotetiskt skulle väl ojämnheterna kunna orsaka snubbelskador och liknande men det kommer inte rasa. Det går tung trafik över planen och vid varje konsert har vi undersökt platsen.

Arbetet med Marenplan kommer innebära att ett stort område stängs av och arbetet kommer troligtvis att ta tid att genomföra.

– Ja, dessvärre kommer det nog ta ett tag. Och det är såklart tråkigt. Marenplan är en jättecentral plats, säger Johan Hagland.

Läs även: Marenplan riskerar rasa – festivalens scen flyttas