Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalt moment 22 kring avloppsanläggningen i Ytterjärna

Södertälje kommuns miljönämnd hotar med miljonvite för att påskynda en planerad förbättring av avloppsanläggningen i Ytterjärna – samtidigt är det främst kommunens egen bygglovsprocess som drar ut på tiden och skapat förseningen.

Det blir något av ett moment 22 för oss som arbetar för att uppfylla gränsvärdena för avlopp.

Avloppsanläggningen i Ytterjärna, som ägs av Frötallen AB, har vid provtagning visat sig överskrida tillåtna värden för fosforutsläpp vid fyra av sex provtagningar.

Bolaget har efter att detta blev känt för cirka tre år sedan tillsammans med miljökontoret i Södertälje utarbetat en handlingsplan för åtgärder, som blev godkänd av miljökontoret i september 2015.

Eftersom en anslutning till det kommunala va-nätet visade sig vara alldeles för kostsam har vi valt att fortsätta satsningen på en lokal reningsanläggning genom att komplettera den anläggning som finns i dag med ett ytterligare reningssteg.

Sommaren 2015 valdes en leverantör för detta parallellt med att vi sökte bygglov för anläggningen, som efter förfrågan till stadsbyggnadsnämnden konstaterades vara bygglovspliktig. Allt detta har skett i god dialog med miljökontoret.

Bygglov har ännu inte beviljats och vi kan omöjligt beställa varken entreprenör eller nytt reningsverk utan ett sådant.

Nu har miljönämnden, på grund av att inget har hänt, beslutat sig för att vites-belägga oss med två miljoner kronor om anläggningen inte är klar den 1 november.

Detta alltså med full kännedom om att vi saknar bygglov och har väntat på detta i sex månader.

Vi har svårt att se det rimliga i att ett hot om vite påskyndar bygglovsprocessen, som dessutom bokstavligen handläggs i samma korridor som miljönämnden.

Vi har efter dessa turer fått mycket negativ publicitet, som vi också anser är klart överdriven i förhållande till de överskridanden av gränsvärden för fosfor som konstaterats och är kända av oss.

Det har raljerats med löpsedlar om ”bajsvatten” och insinuationer som inte är sakliga.

Vi tar naturligtvis ansvar för hanteringen av våra va-frågor och vi har en lösning som kommer att bli bättre än den kommunala – detta enligt både miljöinspektörer och enhetschef på miljökontoret. Men utan kommunalt tillstånd att bygga anläggningen kommer vi ingenstans.

Vi uppmanar kommunen att se över och bättre samordna sina rutiner för de olika enheter som med myndighetsansvar och monopol ska ge service till samhället och vara behjälpliga, även för kommunens mera lantliga och perifera delar.

Vi som verkar här behöver, i samarbete med tjänstemän och politiker, åstadkomma en bra infrastruktur för vår utveckling.

I det här fallet har vi till stora delar haft ett bra samarbete med kommunens tjänstemän och politiker.

Men processerna för behandling av ärenden och rutiner som ska följas bör utvecklas. Det underlättar för alla parter.

styrelseordförande, Frötallen AB

Hans Petter Sveen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel