Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet borde vara förbannad

I flera städer i landet har ett stort antal bilar satts i brand under 2016. Enbart i Malmö har det brunnit 60 bilar under den senaste månaden och vår del av landet är som bekant inte förskonad från denna typ av skadegörelse och otrygghetsskapande incidenter som snarast kan liknas vid gerillaverksamhet.

En vanlig förklaring till förekomsten av bilbränder är konsekvenserna av utanförskap, det vill säga att de som sätter bilarna i brand befinner sig i någon form av utanförskap. Även om en individ befinner sig i ett utanförskap så ursäktar det på intet sätt vare sig bilbränder eller annan kriminalitet.

Det finns helt uppenbart många individer som befinner sig i ett utanförskap och som inte väljer att elda upp andras bilar.

Kommunalrådet Boel Godner (S) har tidigare i LT beskrivit förekomsten av bilbränderna i Södertälje som ett misslyckande. Det är korrekt att det är ett misslyckande i termer av att kommunen och polisen inte kunnat förebygga förekomsten av bilbränder.

Men är det verkligen kommunens uppgift att säkerställa att individer inte väljer att elda upp andras bilar? Tveksamt. Däremot är det tveklöst ett misslyckade i uppfostran att individer medvetet väljer att elda upp andras bilar. De har definitivt valt fel planhalva i relation till oss andra och samhället i övrigt.

Personligen känner jag inget medlidande med en individ som medvetet väljer att elda upp andras bilar, även om individen i fråga befinner sig i ett utanförskap. I Sverige är det nämligen fullt möjligt att genom studier, arbete och vanligt hyfs skaffa sig ett drägligt liv. Oavsett vad är det fullt möjligt att undvika att elda andras egendom och att begå brott.

I den politiska debatten har ”svenska värderingar” också använts som ett politiskt nödrim. Politiker har trevande försökt beskriva vilka dessa är och innebär. Så här långt utan vettig framgång.

Det vägvalet drar ett löjets skimmer över sig då de konkreta problem vi har, exempelvis med bilbränder, inte löses med prat om värderingar utan med konkreta handlingar, uppriktiga budskap och ett upprätthållande av lag och ordning.

I Södertälje fick vi medborgare förstå att bränderna i Hovsjö, Ronna och Fornhöjden var ”ett misslyckande”. En rimlig kommentar även om den var alltför defensiv.

Ledande politiska företrädare borde ha heligt förbannade och borde alltjämt vara rejält förbannade över hur ett sannolikt fåtal ligister gjort bostadsområden till spelplats för renodlade gerillaaktiviteter.

Det är dessutom inte enbart bilägare som drabbats utan tusentals medborgare upplever också en ökad otrygghet. Sådana allmänpåverkande aktiviteter måste mötas med rejäla konsekvenser.

Var finns det riktigt förbannade kommunalrådet som i någon mening står upp för alla dem som befinner sig i ett utanförskap, men som inte väljer att sätta fyr på bilar? Var är ledarskapet som mycket tydligt manifesterar att brinnande bilar inte är det nya normala utan en allvarlig avvikelse?

Eller satte kommunen sin defensiva strategi och ton efter nedläggningen av fritidsgården i Geneta centrum?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel