Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommande generationer drabbas när farfar och farmor bestämmer

Annons

I England vill majoriteten av ungdomen stanna kvar inom EU. Det vill inte deras farfar och farmor som gärna drömmer sig tillbaks till gamla tider då England var stort och suveränt.

”Dimma över kanalen – kontinenten isolerad”, stod det på löpsedeln då för tiden.

Anmäl text- och faktafel

Nu har man röstat om sitt utträde och det blir inte problemfritt kan man konstatera, framför allt vad gäller framtiden. Det vill säga den tid då då farfar och farmor drar sig tillbaka i den eviga vilan och pappa och mamma med varm hand överlåter alla problem till barnen och sedan pensionerar sig.

Den generation som sitter på den politiska makten har inte alls svårt för att maximera sin egen vällevnad på bekostnad av framtida generationers.

Nåja, England är inte ensamt. I de flesta andra länder tillämpas samma ordning för beslut om den avlägsna framtiden – till exempel den om klimatet. Den generation som sitter på den politiska makten har inte alls svårt för att maximera sin egen vällevnad på bekostnad av framtida generationers.

Demokratins spelregler är inte gynnsamma för dem som ska ta hand om det hela den dag det inte längre handlar om prognoser utan verkliga problem.

Reglerna stipulerar den självklara demokratiska utgångspunkten: En man en röst, oberoende av ålder för alla röstberättigade och oberoende av ärendenas bäring på framtiden.

Dessutom gäller den för tillfället rådande majoritetens uppfattning och vilja absolut, även om den bara uppgår till 51 procent.

Vad var det Winston Churchill sa? ”Democracy is the worst form of government, except for all the others (Demokrati är den sämsta styrelseformen, bortsett från alla andra)”, och det måste man ju hålla med om.

Men lite nya regler skulle man väl ändå kunna tänka sig.

Ingvar Holtz

Enhörna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare