Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollegorna minns Torsten Kälvemark: ”En förebild som vän och människa”

Artikel 17 av 20
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Torsten Kälvemark, Östertälje, författare och kulturjournalist, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är hustrun Berit Olsson, barn, barnbarn, barnbarnsbarn, samt syster och bror och deras familjer.

Torsten föddes på Länna Bruk i Södermanland. En idyll, som dock påverkades av andra världskriget. I trakterna kring Länna var sovjetiska krigsfångar internerade. På andra sidan sjön bodde naziledaren Himmlers massör. De erfarenheterna kom i betydande utsträckning bestämma riktningen på mitt eget liv, skrev Torsten i den självbiografiska ”Vägen mellan Öst och Väst.”

Han lärde sig tidigt ryska, rattade in omvärlden på sin kortvågsradio och ville bli journalist och diplomat. Det blev han på sätt och vis. Han skrev i lokaltidningen redan vid 15 års ålder och han blev på 80-talet kulturråd i London.

Under ett decennium var han ordförande för Svenska Institutet i Aten. När finansdepartementet ville lägga ner Medelhavsinstituten var det Torsten som först mobiliserade motstånd och indirekt räddade dem. Han var en religiös intellektuell och fann hemhörighet i finska ortodoxa församlingen i Sverige. Torsten skrev en bok om Arvo Pärts musik och essäer om Andrej Tarkovskijs filmer, upptagen av religionens närhet till konsten. Den nyutgivna ”Katedralen som sprängdes” handlar om den ryska martyrhistorien 1918–38.

Även om religionen tillhörde Torstens privata sfär fick vi förmånen att vara bröllopsvittnen när Berit och Torsten år 1988 gifte sig i den grekisk-ortodoxa kyrkan i Genève.

Som tjänsteman, ansvarig för högre utbildning och forskning på Universitet- och högskoleämbetet, ville han skydda universiteten både mot en för stark stat och mot näringslivets vinstintressen.

Torsten kunde förena tolerant mildhet med effektiv polemik. Som debattör och kulturjournalist, främst i Aftonbladet, bekämpade han kärnkraft och engagerade sig för rättvisa och fred i Mellanöstern.

Den stora världen var närvarande i Berits och Torstens välkomnande och kärleksfulla hem i Östertälje, bland ikonerna, de många vackra serviserna och föremålen, den fantasifulla och rikt blommande trädgården.

Vi gläder oss åt många decenniers nära gemenskap och sörjer Torsten, en förebild som vän och människa. Hans vackra leende och ljusa gestalt finns alltid med oss.

Maria Schottenius och Olle Svenning