Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollegorna minns Agneta Bladh: ”En stark kulturbärare som skapade många fina traditioner”

Artikel 16 av 20
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Agneta Bladh, Södertälje, har avlidit i en ålder av 76 år. Hon efterlämnar sin make Göran och barnen Mikael, Charlotte och Fredrik med familjer, släkt och många vänner.

Agneta anställdes som rektor på Djurgårdsskolan 1994. Den fristående skolan hade startats 1993 och Agneta var skolans första rektor. För Agneta, med lång skolerfarenhet bakom sig, både som lärare, speciallärare och biträdande rektor, var det en mycket stimulerande uppgift att ta sig an. Uppdraget var att bygga en verksamhet med åldersblandad och Montessoriinriktad undervisning.

Det var ett drömläge för en pedagog som Agneta, som fick forma en i princip helt ny skola. Hon lyckades med hjälp av sitt stora engagemang, sin tydlighet och sin smittande glädje att skapa de starka strukturer och rutiner som behövs i en skolverksamhet. Skolans litenhet erbjöd henne också stora möjligheter till familjära och opretentiösa kontakter med elever och föräldrar.

Agneta hade många strängar på sin lyra som kom väl till pass. Parallellt med sitt arbete som rektor fortsatte hon som speciallärare, eftersom hon brann för att hjälpa barn som hade utmaningar med att lära sig läsa, skriva och räkna.

Hennes intresse för musik och kultur gav skolan en särskild profil. Hon höll gärna musiklektioner med skolans alla elever, medan övrig personal hade en stunds samplanering. Hon var en stark kulturbärare som skapade många fina traditioner tillsammans med sina medarbetare. Agneta skrev bland annat ett eget julspel på sin tidigare skola, Tornbergsskolan, som hon anpassade till den nya verksamheten. Tillsammans med sin son Fredrik skapade hon även dräkter och kostymer till julspelet som spridit mycket skratt och glädje genom åren.

Agneta fortsatte också den varsamma renovering av Djurgårdsskolan – en av Stockholms äldsta skolor - som styrelsen inlett när friskolan startade. Under många sommarlov moderniserades allt från kök till slöjdsalar. Agneta såg även till att skolgården fick mera mark. Sedan dröjde det inte länge förrän skolan hade eget potatisland och grönsaksodlingar, liksom en brygga för utomhusundervisning och naturstudier.

Under Agnetas tid på Djurgårdsskolan byggdes även ett enastående demokratiarbete upp med skolans elever. Varje fredag samlades alla på skolan till ett stormöte som förberetts i respektive klassråd. Barnen kände att de blev lyssnade på. Deras förslag kunde mycket väl bli något som skolan genomförde.

Det är nu 16 år sedan Agneta lämnade skolan i förtid, efter att ha drabbats av sjukdom, men många av de traditioner hon skapade, lever fortfarande kvar. En jul utan Djurgårdsskolans julspel är ingen jul!

För Djurgårdsskolans styrelse,

Cathrine Engellau och Nilla Sjöborg