Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollapsen – och comebacken

Kontroll? Inte mycket.Kings tappade en stor ledning – och tvingades till en karaktärsprövande vändning i fjärde perioden för att vinna den andra semifinalen mot Borås, 101–92.

Annons

Södertälje Kings första seger i semifinalserien mot Borås var kontrollerad. Säker. Bortom diskussion.

Den andra hade inget av det där över sig.

– Ingen spelade jättebra försvar i den här matchen. Men offensivt var båda lagen fantastiska. Vi försökte pusha bollen, de pushade bollen. 101–92, det är matchen Borås vill ha. Men vi vann och visade att vi också kan spela på det sättet, analyserade Kingscoachen Vedran Bosnic.

De regerande mästarna pressades och behövde vända ett underläge inför den sista perioden.

– Det var inte vår matchplan riktigt, att göra 101 poäng och ha en sån match. De sköt ju bra, vi också. Men vi spelade på ett sätt som vi inte spelat hela året. Borås är ett offensivt lag. De kan göra 100 poäng i varje match. Vi är inte ett sånt lag, vi ska göra runt 80 och stoppa de andra runt 60, 70. Den här matchen var mer åt hållet de vill spela, sade Dino Pita.

Att det skulle bli en offensivt präglad tillställning stod klart tidigt. Borås rivstartade anförda av en Toni Vitali på spelhumör, 19 poäng i matchen. Men Kings kunde matcha tempot, tidigt mycket tack vare bra skytte och attacker från guarderna Skyler Bowlin och Davis Lejasmeiers.

Kings sköt strålande i första – och ännu bättre i andra. Ledningen växte till 14 poäng, 50–36.

Men redan där började Borås komma tillbaka. Gästerna avslutade perioden starkt, när Adama Darboe – 23 poäng och bäst i Borås – mer eller mindre på egen hand höll kvar Borås i matchen. Och sedan hängde Kings inte med defensivt efter paus, samtidigt som Borås spelade ett hårdare insideförsvar.

Borås sköt 31 poäng på ett Kings som lade mycket fokus på domaren – och vände på matchen.

– Borås kom ut aggressivare än vi, sade Vedran Bosnic.

Den andra semifinalen utvecklade sig till ett test för Kings. Och som spelarna svarade: 26–12. Skyler Bowlin kom tillbaka i spel efter att ha suttit på bänken med foulproblem i tredje – det tände laget.

Kings gick snabbt ikapp och avgjorde sedan med ett 13–2-ryck. När Dino Pita skickade i en trea till 97–88 var 2–0 i matcher mer eller mindre ett faktum.

– När det ligger där, vem som ska vinna matchen, så har vi en tendens att alltid få det att slå över på vår sida. Det är mycket karaktär och så som Kings har spelat senaste åren. De gjorde tolv poäng i fjärde perioden. Vi stoppade dem och fick lite mer flyt, sade Pita, som sköt 15 poäng i matchen.

– I fjärde perioden fick jag den aggressivitet som jag ville ha av spelarna i tredje. Spelarna såg hungriga ut. De firade allt – varje poäng, varje försvar, varje uppkast. Allt. Det vann matchen. Man måste kämpa för varje boll, sade Bosnic.

Samtidigt kände man i Boråslägret att laget tappade ledningen delvis på eget grepp:

– Vi hade några kritiska turnovers som verkligen kostade oss. Men vi gjorde en bra match. Södertälje är bra och vi var nära att ta en match i dag. Vi måste fortsätta ta kliv framåt, sade Boråscoachen Pat Ryan.