Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolla, Stefan, här har du förtroende

Förtroendet för regeringen är det lägsta på 28 år. Men bland de lokala S-topparna är förtroendet för statsminister Stefan Löfven väldigt högt, visar LT:s enkät.– Man vill inte peka finger i det här läget, säger Södertäljestatsvetaren Jenny Madestam.

Väljarnas för förtroende för regeringen har inte varit så här lågt sedan 1987, visar opinionsinstitutet Skops senaste mätning som presenterades den 7 januari. Men förtroendet för den som är ansvarig för regeringen – statsminister Stefan Löfven – är väldigt högt i Södertälje och Nykvarn.

Det visar LT:s enkät som gick ut till 25 lokala förtroendevalda socialdemokratiska politiker.

Här ovan ser ni åtta av svaren, de flesta av dem kommer från de toppolitiker som styr Södertälje.

– Om det finns en kritik mot Löfven så kommer den inte upp till ytan, partiet har lärt sig en läxa sedan Juholt-affären och när Mona Sahlin valde att avgå, menar Jenny Madestam, statsvetare och Södertäljebo.

Hon menar att partiets mål att hålla ihop kan ha fått de lokala socialdemokraterna att kontakta varandra innan de svarade på enkäten.

– Det är säkert så att man har pratat ihop sig för att stå bakom Löfven, man ska komma ihåg att Södertälje är ett enormt s-fäste. Partier har olika mål men bland de som står högst är att hålla ihop partiet, det är a och o, man har insett att existerar man inte så är det svårt att vinna några val. Socialdemokraterna vill inte ha några konflikter, man vill inte peka finger i det här läget, framför allt inte nu när man sitter i regeringsposition, säger Madestam och fortsätter:

– Sedan har man en förlåtande, tillåtande attityd mot Löfven inom socialdemokratin. Stefan Löfven är inte en bra statsminister för väljarna men han är en god partiledare för att hålla ihop partiet.

Stefan Leiding, som är IF-metallordförande för Stockholms län med Södertälje som specialområde, är också socialdemokratisk politiker, i Botkyrka. Och även han står bakom sin tidigare Metallordförande, Stefan Löfven.

– När det gäller Stefans nuvarande siffror så är det nog kopplat till omvärlden och de inhemska frågorna hamnar i skymundan. De kommer inte ut i media och då straffas han när det är väldigt lite fokus på inrikespolitiken. Han har ju varit tvungen att ta mer eller mindre dåliga beslut i samband med flyktingkatastrofen och utifrån den situation som varit.

Hur tycker du att han utnyttjar de egenskaper som han fick beröm för som Metall-ordförande, han beskrevs då som en duktig förhandlare?– Jag tycker att han har hanterat både oppositionen och diskussionerna med vänsterpartiet och miljöpartiet. Jag tycker att han har klarat sig bra i förhandlingarna. Jag tror ändå att hans egenskaper från när han var IF Metall-ordförande kommit till gagn i regeringsarbetet, säger Stefan Leiding.