Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köade med glädje för att få rösta

Det var en stor dag för 20-åriga Sara Salar i går.
Hon var en av många svenskirakier som röstade i det irakiska parlamentsvalet.

Efter en något kaotisk lördag, då trycket på de fem röstlokalerna i Ekenbergska gymnasiet blev alltför hårt, hade valförrättarna med hjälp av polisen och kravallstaket fått ordning och lugn under söndagens röstande.

– Det här är spännande och känns stort för mig. Visst det är kallt och det tar tid här i kön men vi har det bra, sa Sara Salar, som studerar i Uppsala men som kommer från Göteborg.

Hon har bott i Sverige i sju år, är både svensk och irakisk medborgare, men har inte fått rösta i allmänna val tidigare.

– Det känns som om man är vuxen nu, sa hon och skrattade

Hon röstade i Södertälje eftersom hennes kompis från Uppsala, Alja Sabri, har sin släkt här.

– Det är ingen tvekan om hur jag ska rösta. Men vi alla här röstar nog olika, säger Alja och pejkar på sina släktingar bredvid i den långa kön till vallokalen.

Många var uppklädda, en del i traditionella kläder, andra hade assyriska och kurdiska flaggor med sig till röstningen.

Efter någon timmes köande utanför och sedan inne i vallokalen kom de ut med ett lilablått pekfinger. Ett bevis på att man har röstat, och en försäkran om att man inte försöker rösta en gång till. Färgen på fingret ska nämligen sitta kvar i en vecka.