Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knarkfabriken: Tänkte göra musik - började odla

De två män som stått åtalade för att ha odlat cannabis i en villa i Hagaberg dömdes på fredagen till fängelse.

Annons

I dag dömdes två män, båda 54 år gamla, för den cannabisodling som männen haft i en villa i Hagaberg. Den ene av männen döms till två års fängelse för grovt narkotikabrott, medan den andre mannen döms till fängelse i ett år och tre månader, även han för grovt narkotikabrott.

Det var i november som polisen slog till mot villan i Hagaberg, där männen bedrev en stor odling av cannabis som skulle ha kunnat ge 120 kilo cannabis, enligt åklagaren.

Vid husrannsakan i villan den 9 november förra året hittade polisen 17 cannabisplantor i källaren. Där fanns också ett kassaskåp med 266 gram skördad cannabis. I några sopsäckar hittades över tolv kilo cannabis i form av stjälkar och blad från plantor. I tvättstugan och i en garderob fann polisen 423 gram respektive 195 gram skördad cannabis. På husets vind fanns 708 små plantor, så kallade sticklingar.

Den av männen som döms till fängelse i ett år och tre månader erkänner narkotikabrott men bestrider att det kunde ha gått att framställa de 120 kilo cannabis av de plantor som polisen påträffade. Han har även bestritt att brottet ska ha utgjort ett led i en större verksamhet. Den andre mannen har erkänt att han har framställt och innehaft cirka 800 gram cannabis, och även han har bestritt att brottet ska ha varit ett led i en större verksamhet.

Den av männen som döms till två års fängelse hade tidigare erfarenhet av cannabisodling men det hade inte den andra mannen. Hans kunskap om odling var i princip obefintlig och han fick istället instruktioner av den andre mannen. I en av männens datorer hittade polisen en odlingsguide för cannabis och anteckningar kring den egna odlingen. Enligt domen framgår att elförbrukningen varit onormalt hög i den aktuella villan under tiden männen hyrt den för 22 000 kronor i månaden.

Männen hade först tänkt använda villan för att producera musik i ett gemensamt projekt men av domen framgår att männen börjat planera att starta en cannabisodling i februari 2014. Därefter köpte de begagnad odlingsutrustning för 100 000 kronor. Tillsammans hjälptes de åt at att sätta upp odlingstält och montera ihop den övriga utrustningen.

Odlingen skedde inledningsvis i husets källare där de planterade cannabisfrön. Avsikten var att odla cannabis för deras eget långvariga missbruk. En av männen gick till polisen och anmälde sig själv eftersom han ville att verksamheten skulle få ett slut. Han upplevde situationen som obehaglig eftersom de drev en kriminell verksamhet.