Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knappt nej till folkomröstning

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

Efter en jämn omröstning står det nu klart: Det blir ingen folkomröstning om bostäderna vid Hökmossbadet. Nykvarnspartiet och Moderaterna står enade. En gång hettade det till rejält.

Socialdemokraterna såg till att det bjöds på oväntad dramatik i kommunfullmäktige i går kväll.

Efter en tids hetsig debatt och spel i kulisserna var det dags för de folkvalda i Nykvarn att fatta beslut – folkomröstning eller inte om bostadsplanerna nära Hökmossbadet. Grunden var en namninsamling med nära 800 underskrifter med krav på att området Älgbostad vid sjön Yngern lämnas obebyggt.

Men kommunfullmäktige – Centern undantaget – ansåg att texten på namnlistan var för luddig.

I stället lade Socialdemokraterna fram ett eget förslag mot bakgrund av det stora engagemang som finns i frågan: Anordna en folkomröstning i samband med ordinarie val 2018.

– Det är en demokratifråga. Vi har inte mer bråttom än att vi kan jobba fram bra underlag till 2018, säger Märtha Dahlberg (S).

Hon presenterade också tre alternativ att rösta om:

1) Åtta till tio tomter längs Karlslundsvägen bebyggs.

2) Nej till all ny bebyggelse i området.

3) Området bebyggs enligt Nybos förslag.

Förslaget innebär att en detaljplan i två versioner tas fram, samt en konsekvensbeskrivning om området inte bebyggs.

– Ett nej får också konsekvenser. Vi behöver pengar för att utveckla badet, säger Märtha Dahlberg, som fick stöd av de fyra mindre partierna – Centern, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Därmed blev den följande omröstningen jämn. Men de nio nykvarnspartisterna och de sju moderaterna höll ihop och då blev resultatet 16–14 mot en folkomröstning.

– Låt oss få detaljplanen klar så att vi vet vad vi i så fall ska folkomrösta om. Finns det då intressegrupper som vill ha en folkomröstning är det bara för dem att köra igen – göra om och göra rätt, säger Göran Nygren (M).

Skulle Moderaterna kunna vara för en folkomröstning?

– Ja, visst kan vi det om det är en viktig fråga. Men man kan anta att detaljplanen formas utifrån majoritetens tänk – den bör vara förenlig med våra tankar.

– Men en väl preciserad folkomröstning har jag inget emot, säger Göran Nygren.

Förutom att det fanns synpunkter på textens tydlighet var det också så att den stora namninsamlingen inte uppfyllde formkraven då namnförtydliganden och hemadresser saknades.

En gång hettade det till rejält. Jan Brolund (NP), som tyckte att de som samlade in namn ägnade sig åt "falsk marknadsföring", stod i talarstolen. Då bröt Tomas Östlund, en av de mest aktiva motståndarna mot bostadsplanerna, in i anförandet från åhörarplats.

– Du håller tyst, utbrast Jan Brolund blixtsnabbt, varpå fullmäktigebasen Effe Östman (M) tvingades mana de båda att lugna ner sig.

Det är Nykvarnsbostäder (Nybo) som vill bygga i området – totalt ett 70-tal bostäder. Vd Ann Söderström var på plats i går. Hon gillade inte Socialdemokraternas idé.

– I så fall kan vi inte arbeta vidare med vårt förslag. Vi ligger i startgroparna och vill börja jobba med planen.

Mathias Jonsson [email protected]