Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knappast en nyhet att något inte står rätt till inom äldreomsorgen

En politisk fråga som varit på tapeten en längre tid är hur det egentligen står till med äldreomsorgen i Södertälje. Det larmas nu om hur situationen allvarligt har förvärrats. Situationen har blivit så allvarlig att personalen sjukskriver sig för att slippa behöva gå till jobbet.

Anmäl text- och faktafel

De flesta skulle nog instämma i att det förväntas av ett anständigt samhälle att det tar hand om sina medborgare när de är i störst behov av omsorg på ålderns höst. Om de anställda inte ges möjlighet att kunna arbeta under acceptabla förhållanden eller göra ett ordentligt arbete kommer det oundvikligen att gå ut över de äldre.

På det sätt som verksamheten nu bedrivs får de äldre inte den vård och omsorg som kommunen är skyldig att tillhandahålla. Det kan aldrig vara acceptabelt att de som har till uppgift att ta hand om våra äldre ska behöva arbeta under inhumana arbetsförhållanden.

Det är först nu när fasaden börjat smutsas ner och kommunens anseende riskerar att ta skada som den socialdemokratiskt ledda majoriteten går ut och pratar om kraftfulla åtgärder – men utan att ta höjd för detta i budgeten. Trots att det knappast kan vara en nyhet att något inte står rätt till inom äldreomsorgen.

Den som har det yttersta ansvaret för äldreomsorgsnämndens verksamhet är nämndens ordförande. Då blir det väldigt märkligt när David Winerdal (KD), som inte ens sitter i äldreomsorgsnämnden, uttalar sig som ansvarig. Ändå är det han som ska leda arbetet för att rädda äldreomsorgen.

Södertäljes äldre förtjänar något bättre än att behöva invänta vad en styrgrupp med David Winerdal i spetsen kan tänkas komma fram till.

Dessutom går äldreomsorgen med underskott vilket också signalerar att det är något grundläggande fel i hur verksamheten bedrivs, detta går inte att lösa genom att ösa in miljoner i en styrgrupp. Södertäljes äldre förtjänar något bättre än att behöva invänta vad en styrgrupp med David Winerdal i spetsen kan tänkas komma fram till.

Frågan är när ansvariga politiker tänker öppna ögonen för att se verkligheten och den verksamhet som misskötts både mot de äldre och de anställda. Vi tror inte det är hållbart i längden att ha inställningen att alla privata aktörer är potentiellt kriminella.

Vi anser i stället att äldreomsorgen bör bedrivas av dem som faktiskt har kompetens på området eftersom kommunen inte klarar av att driva den tillräckligt effektivt. Samtidigt ger det kommunen möjlighet att kunna fokusera på områden där den faktiskt har kompetens.

Det skulle på sikt kunna leda till en bättre verksamhet för såväl de äldre, de anställda och för kommunen.

Anne-Marie Larsson (M)

andra vice ordförande äldreomsorgsnämnden

Alexander Rosenberg (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel