Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubbens ordförande om krisen: Hoppas betala lönen denna månaden

Spelarna och ledarna i Assyriska har inte fått julilönen, fyra av dem har inte fått junilönen. Förhoppningen är att det ska vara ordnat innan månadsskiftet. Men de ekonomiska problemen är inte slut där för Assyriska som nu hoppas samla in en miljon kronor på en månad. LT-sporten har pratat med klubbens ordförande Sargon Demirdag.

Hur kommer det sig att ni hamnat i den här situationen i år igen?

- Det är en rad av år där klubben levt över sina tillgångar, som har gjort att vi hamnat här. Kostymen har varit för stor, och vi har haft lite strukturella problem. Men de har vi börjat jobba bort, men det här tar tid och kommer att fortsätta göra det även nästa år, säger Sargon Demirdag, och fortsätter:

- Men förändring tar tid. Det finns vissa saker vi gjort i år, men det är nästa år den här styrelsen kan påverka som mest.

I år så handlar det enligt Demirdag att skaffa förståelse för verksamheten. Assyriska har tagit in en ekonomiskt ansvarig som ser över verksamheten, har infört strängare kontroller och strypt flera kostnader.

Men faktum kvarstår att spelarna och ledarna inte fått sin julilön, och fyra spelare har heller inte fått junilönen. Något Demirdag hoppas ordna sig inom en snar framtid.

- Vi drog igång en hel del aktiviteter i somras för att lösa detta, men det var en olycklig period att hamna i det här med semestrar och allt, så det har tagit lite tid. Men det börjar ge resultat, det är en hel del medel på väg in. Vi hoppas kunna reglera spelarlönerna innan månadsskiftet.

Men att den uteblivna lönen påverkar spelarna rent sportsligt har Sargon Demirdag inte fått intryck av.

- Våra spelare är otroligt professionella i det hela, vi har haft en tät dialog och de signaler jag fått är att det inte är optimalt, men de gör sitt bästa på plan.

Du tror inte spelarna blir omotiverade att prestera när de inte får sin lön?

- Jag tycker inte det, och jag har inte fått de indikationerna från vare sig Joel (Riddez, sportchef) eller Fredrik (Samuelsson, tränare) heller. Som de säger själva, när det är match är det match. Jag tycker man ser det på planen.

Klart är att klubben behöver prestera sporsligt för att överleva. Att klara sig kvar i superettan är direkt nödvändigt för Assyriska. 

- Om vi åker ner i division 1 innebär det ett ekonomiskt bortfall på drygt sex miljoner kronor. Det är alledeles för mycket för oss att hantera i det här läget.

Skulden hos Kronofogden är i dag över 1, 5 miljoner kronor där över 900 000 är skatteskulder. Men huruvida elitlicensen är hotad eller föreningens existens vill Demirbag inte gå in på. Varje år den 31 augusti behöver elitklubbarna visa upp att man inte har ett negativt kapital för att få sin elitlicens.

- Vi får vänta med den frågan ett tag till, vi tror att vi kommer att kunna lösa det. Det är en större fråga, den avgörs inte den 31 augusti. Vi ser det inte som 31 augusti eller inte. Helst hade vi betat av alla de akuta skulder vi har tills då, men vi ser det här på längre sikt, säger Demirdag och fortsätter:

- Att lösa vår likviditet just nu så att verksamheten kan rulla och spelarna och ledarna kan få sin lön är det viktigaste. Och att vi börjar beta av de skulder som ligger.

För att lösa den mest akuta blödningen behöver klubben få in en miljon kronor på en månad. Något man är hoppfulla om att lyckas med.

- Vi behöver få in en miljon på en månad, eller vi behöver få in så mycket vi kan givetvis, men för att lösa situation behövs det nu. Vi är på god väg. På vår hemsida har vi redovisat hur mycket som kommit in av människor som skänkt pengar, där har vi inte redovisat det som kommit in från sponsorer och samarbetspartners.

På sin hemsida skriver klubben att de just nu fått in 180 000 av den miljonen just nu.

Du tror inte era fans har tröttnat på att behöva skänka pengar år efter år?

- Vi har sett att folk ändå har en förståelse, det är sport vi sysslar med. Det är inte alltid svart eller vitt.

Men framtiden då? En av lösningarna enligt Sargon Demirdag är rekryteringen av den nye sportchefen Joel Riddez.

- Vi har tagit in en sportchef där tanken är att vi i år men framför allt nästa år kan jobba med seniortruppen på ett sätt som i slutändan sänker totalkostnaden. När du är dedikerad och har ett dedikerat ansvar för sporten tar du mer mer tid för planering och scouting som gör att man kan hitta spelare som kostar mindre men håller samma nivå. Det har varit ett problem för oss tidigare.