Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubb i kris – öppnar för SSK?

Asplöven kan tvingas avstå kval till hockeyallsvenskan av ekonomiska skäl. Men det är oklart hur det kan påverka SSK och andra lag som vill gå upp - det vill nämligen inte Svenska ishockeyförbundet svara på just nu.

Asplöven ser ut att tvingas kvala sig kvar i hockeyallsvenskan. Men klubben har ekonomiska problem och går nu ut på sin hemsida och vädjar om ekonomiskt stöd från sponsorer. En miljon kronor behöver samlas in för att laget från Haparanda ska kunna genomföra kvalserien.

– Det är vad ett kvalspel kostar för oss. Det är egentligen tre stora poster som ska betalas: kostnader för spelare, fyra till fem nya resor och material, säger Asplövens tränare, sportchef och eldsjäl Per Kenttä till tidningen NSD

– Sen är det så här att vi bara har haft kontrakt på 7-8 månader. Vi har begränsade resurser och vi har inte kunnat ha kontrakt som gäller längre så nu måste vi stå för en och en halv månad till, fortsätter Kenttä till NSD.

Han konstaterar att om inte Asplöven får in tillräckligt med pengar kommer klubben inte att kunna ställa upp i kvalserien.

– Då kan vi inte spela ett kval heller, det är ju kalla fakta. Men jag hoppas att det inte ska bli ett alternativ, utan jag både tror och hoppas och vi kommer att förbereda oss för att vi ska spela kvalet. Vi ska lösa det på nåt sätt. Jag är ändå hoppfull men läget är prekärt och allvarligt, därför väljer vi att göra det här, säger Per Kenttä.

SSK är just nu inne i ett playoff till just hockeyallsvenskan och målsättningen är att nå just den kvalserie som Asplöven kan tvingas tacka nej till.

Skulle SSK nå kvalserien kan lagets chanser att nå hockeyallsvenskan förbättras om ett lag ovanifrån tvingas hoppa av serien – men hur SSK och andra lag som vill gå upp i hockeyallsvenskan skulle påverkas av ett eventuellt avhopp från Asplöven.

– Vi passar på den frågan just nu. Vi kommer inte att svara på den frågan förrän vi har en ordentlig dokumentation över situationen, säger Mikael Lundström, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet, till LT.

Men det finns ett regelverk över hur kvalspelet skulle påverkas?– Ja, det finns ett antal parametrar att ta hänsyn till. Men vi kommer inte att svara mer på det här nu, säger Mikael Lundström.

Sedan tidigare är det även känt att de nya hårdare kraven för spel i hockeyallsvenskan ska verkställas till nästa säsong – då krävs det en arena med en kapacitet på 2 500 åskådare och att klubben har ett eget kapital på minst en miljon kronor.

Hur detta kan påverka framtiden i hockeyallsvenskan och SSK:s chanser att gå upp är oklart. SSK har dock en tillräckligt stark ekonomi för att tillmötesgå de nya kraven.

– Det kommer vi att kunna göra, säger SSK:s ordförande Catharina Elmsäter-Svärd i en lång intervju i LT som ska publiceras senare i veckan.