Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klövvilt kostsamt

Det blir allt mer klövvilt i skogarna runt Södertälje. Något som får stora konsekvenser för skogs– och jordbruket.
– Skadorna kostar hundratusentals kronor, säger Jan-Christer Carlsson, ägare av Nackunga gård.

Straxt efter motorvägsavfarten till Hölö ligger Nackunga gård omgiven av skog och vetefält. Men någonting i landskapet är fel. I vetefälten syns nämligen stora hål.

– En viss skadebild får man räkna med, men om det här fortsätter fram tills det är dags att skörda kan jag lätt förlora 15 procent av min skörd, säger ägaren Jan-Christer Carlsson.

Skadorna på vetet orsakas främst av vildsvin och kronhjort. Och det är just den sortens spannmål som djuren gillar att äta den här årstiden. Tomas Runnqvist, viltvårdare för Södertälje kommun, anser att problemet är svårt att få bukt med.

–Fällor mot vildsvin hjälper inte i en sådan här miljö, det är för mycket mat runt omkring. Det är bara skyddsjakt som gäller. Men görs inget i tid blir det fruktansvärda kostnader för markägaren.

Men att bedriva skyddsjakt är knepigt enligt Jan-Christer. Vildsvin och kronhjort kommer fram på natten och det är svårt att hitta jägare som är intresserade av att jaga nattetid. Kronhjort är även förbjudet att jaga nattetid, något som försvårar ytterligare.

– Jag har fått hjälp av några kompisar nu. Men det finns inte så stort intresse av att bedriva skyddsjakt och jag själv har ett jobb att sköta på dagen. Det går det inte att vara uppe hela natten.

Någon statistik på att viltet ökar i kommunen finns inte. Men enligt riksviltvårdskonsulent Ulf Kallin från Jägarnas riksförbund blir det allt mer klövvilt i Södertälje.

– Vår uppfattning är att det bara bli mer vilt och det är främst kronhjorten som ökar, säger han.

Enligt Jan-Christer är det ungefär 25 stycken kronhjortar som rör sig på hans mark nu. Själv har han fått tillåtelse av länsstyrelsen att skjuta två av dem trots att det inte är jaktsäsong än. Men kronhjortarna gör inte bara skador på vetefälten utan också i skogen.

– De ger sig på barken på granarna. Träd som har växt i 30 år duger nu inte till annat än flis, säger han.

Skador på ett enstaka träd är naturliga. Men för Jan-Christers del handlar det om skador på 70 procent av hans granskog. Skog som har växt i 30 eller 40 år och var tänkt att säljas som virke när den växt färdigt duger nu bara till pappersmassa eller flis.

– Det är svårt att säga hur mycket skadorna kostar men det rör sig lätt om hundratusentals kronor, säger han.