Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatfrågan mer viktig för allt fler

De yngsta väljargrupperna i nästa års val, de mellan 18 och 29 år, ser miljö och klimat som sin viktigaste politiska fråga. Det visar en undersökning från Novus som P3 Nyheter i Sveriges Radio beställt. Men de tror att invandring och integration kommer att dominera valrörelsen. Mer än varannan i åldersgruppen tror det.

I undersökningen fick de välja tre politiska frågor de tycker är viktiga. 14 procent svarade att miljö och klimat är viktigast, Därefter följer skola och utbildning. Invandring sedan.

Om man bortser från förstavalet och ser vilka frågor flest nämner så säger fyra av tio att skola och utbildning är viktiga. Men vård och sjukvård är lika vanligt i svaren. Däremot är det bara tre procent som tror att skola och utbildning blir den viktigaste frågan i valet.

Att miljöfrågorna och skolfrågor ligger högt borde gynna Miljöpartiet kan man tycka. Deras språkrör är ju ansvariga för delar av dessa frågor. Men det verkar inte så. En annan undersökning från Novus i våras visar tvärt om att just bland 18–29-åringarna tappade MP från 14,1 i valet 2014 till 7,9 i maj i år.

Bland hela befolkningen har Miljöpartiet hela hösten legat runt 4–5 procent. 18–29-åringarna sticker på det sättet inte ut särskilt mycket. Och i SCB:s stora partisympatiundersökning som kom häromveckan får MP 5,6 procent i den åldergruppen (SCB mäter visserligen bland 18–24-åringar).

De partier som vill skapa trovärdighet i i dessa frågor måste också göra sina förslag begripliga. Alltför ofta är förslagen mer av typen ”plakatpolitik” som inte har någon effekt.

Självklart är det än så länge svårt att veta vilka frågor som ska dominera debatten fram till valdagen den 9 september nästa år. Men nog kan klimatfrågan bli allt mer viktig. En mätning från Aftonbladet/Inizio visar att nästan nio av tio svenskar tycker att klimatförändringarna är allvarliga. ”Det intressanta är att det är 59 procent som tycker det är mycket allvarligt”, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio. För två år sedan var visserligen frågan annorlunda ställd, men då var det bara 28 procent som kände stor oro för klimatförändringarna.

Det visar att miljö- och klimatfrågorna inte bara är viktiga för de yngre väljarna, utan också för väljarna i gemen. Det eller de partier som vill skapa trovärdighet i i dessa frågor måste också göra sina förslag begripliga. Alltför ofta är förslagen mer av typen ”plakatpolitik” som inte har någon effekt.

Man blir dock lite fundersam när man hör Moderaternas strategichef Per Nilsson i P3 Nyheter kommentera ungdomsundersökningen: ”Vi vill bli bättre i klimatfrågor, vi har precis utsett en klimat- och miljöpolitisk talesperson som ska få ett större utrymme, även om det inte är de viktigaste frågorna i valet”.

Är det att ta väljarnas oro på allvar?

Men det finns andra tongångar också; ”Vi är på väg att förlora kampen mot den globala uppvärmningen. Det går inte fort nog”, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt inledningstal vid veckans klimatmöte "One Planet summit" i Paris. Det ligger en del i det.

Sven Erik Jansson