Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet och miljön väntar inte

Rapporterna har tillkännagivits en efter en. Vi bör alla vid det här laget vara fullt ut medvetna om den internationella forskarexpertisens alarm om vår gemensamma och enda beboeliga planet. Jordens temperatur är rekordhög.

Anmäl text- och faktafel

Enligt den Världsmeteorologiska organisationen (WMO) har 20 av världens varmaste år inträffat de senaste 22 åren. Växthusgaserna är på rekordnivåer trots att flertalet av världens länder enligt Parisavtalet år 2015 har förbundit sig att minska utsläppen för att bidra till den nödvändiga minskningen av temperaturen till ”väl under” 2 grader Celsius.

När detta inte sker ökar risken för översvämningar, höjning av havsnivån, värmeböljor och torka, vidsträckta och svårsläckta bränder - vilket i sin tur skapar oöverstigliga konsekvenser för mänsklig överlevnad på sikt.

Samtidigt som dessa fakta obönhörligt tränger sig på fortsätter på flertalet håll ”business as usual”. I Södertälje kommuns budget, den som nu skapats av en ny allians mellan socialdemokrater, centerpartister, kristdemokrater och miljöpartister letar vi förgäves efter några indikationer på att den nya blågröna majoriteten har begripit sakernas akuta tillstånd.

En passus om att ta hand om strategiskt miljöarbete och våtmarker, grundvatten, sjöar och vattendrag passerar förbi under rubriken Hållbart samhällsbygge. Liksom även en passus om en hållbar livsmedelsstrategi. Det är gott och väl och inget att invända emot, men indikerar "hög tid" för ytterligare skarpa åtgärder.

Södertälje kommun måste gå in i ett läge av klimat- och miljömässigt undantagstillstånd.

Vänsterpartiet menar att det är helt nödvändigt - för oss själva, våra barn, barnbarn och kommande generationer - att ta klimat- och miljöfrågorna på största allvar. Och det är bråttom.

Därför föreslår vi i Vänsterpartiet i vår första egna budget på 20 år, att Södertälje kommun måste gå in i ett läge av klimat- och miljömässigt undantagstillstånd. Det behövs en seriös omställning för förändring och motståndskraft i kommunen.

Vi föreslår bland annat att Södertälje kommun från och med mål och budget 2020–2022 tar fram en årlig klimat- och miljöbudget. Vi föreslår vidare att Telgekoncernen ges i uppdrag att planera och finansiera en eller två större solkraftsparker i anslutning till till exempel de genomkorsande motorvägarna E4 och E20 - dock utan att ta jordbruks- eller skogsmark i beslag.

Biogasen är i dag fortfarande ett starkt energialternativ, varför vi föreslår att biogasutvinningen vid Himmerfjärdsverket utvecklas och utökas genom den utvecklingsmiljard som bland andra Södertälje kommun nyligen gått i borgen för såsom delägare i bolaget Syvab.

Utsläpp av växthusgaser har naturligtvis inga gränser. För att få ner nivåerna behövs dock ”alla bäckar små”, det vill säga många olika åtgärder. Vänsterpartiet menar att Södertälje kommun måste bli avsevärt mer aktivt för att se till att kollektivtrafiken byggs ut även i södra Stockholmsregionen och inte bara i norra och östra regionen som nu sker.

Vänsterpartiet är också berett att föreslå så kallade miljözoner, det vill säga förbud för äldre utsläppspotenta dieselbilar i och kring Södertälje stadskärna.

Med två av Sveriges mest trafikerade motorvägar E4 och E20 skulle vi lokalt behöva dämpa utsläppsnivåerna från dessa, i överenskommelse med det statliga Trafikverket. Vänsterpartiet är också berett att föreslå så kallade miljözoner, det vill säga förbud för äldre utsläppspotenta dieselbilar i och kring Södertälje stadskärna.

Inom ramen för FN:s klimatkonvention träffas nu i december världens nationer i Katowice i Polen för att komma överens om vad varje nation i praktiken ska genomföra i enlighet med Parisavtalet. Lätt blir det inte - men det är ett måste. I Södertälje kommun behöver vi tänka i likartade banor - vad och hur vi måste göra för att dra vårt strå till stacken.

Eva Bjurholm (V)

Ale Friberg (V)

Staffan Norberg (V)

Linda Sjögren (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel