Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet kan överleva Trump

Donald Trump som president är ett bakslag för klimatet. Men om resten av världen fortsätter med klimatarbetet, förnybart fortsätter att öka och tekniker för att ta ned koldioxid gynnas kan tvågradersmålet ändå nås.

På fredagen väljs Donald Trump till USA:s president. Det finns en oro för vad det ska innebära för klimatet. Trump har tidigare sagt att Kina hittat på klimatförändringarna för att skada amerikanska företag. I valrörelsen vände sig Trump till kolarbetare och lovade dom fler jobb och han har även lovat att USA ska hoppa av Parisavtalet, som är en överenskommelse mellan världen länder om att bekämpa klimatförändringarna. Efter valet har Trump gett klimatskeptiker och personer med nära koppling till oljeindustrin nyckelpositioner.

Valet av Trump är ett tydligt bakslag för klimatarbetet, men det finns fortfarande hopp. Två forskare från det amerikanska centret för atmosfärsforskning har gjort beräkningar om vad Trumps politik kan innebära för klimatet. Den goda nyheten är att en försening på åtta år av USA:s utsläppsminskningar inte behöver innebära en större skada, förutsatt att andra länder inte följer efter USA:s exempel. Men forskarna kommer också med flera varningar.

Den goda nyheten är att en försening på åtta år av USA:s utsläppsminskningar inte behöver innebära en större skada, förutsatt att andra länder inte följer efter USA:s exempel. Men forskarna kommer också med flera varningar.

Om Trump lyckas öka den amerikanska kolproduktionen kan det innebära att det kommer ta cirka 15–25 år för utsläppen att komma tillbaka till dagens nivåer. Men det finns tack och lov en del som talar för att det blir svårt för Trump att öka kolproduktionen, som har sjunkit rejält under den senaste tiden. Kolproduktionen i USA är nu lägre än på 30 år och 2015 skedde den största minskningen någonsin, enligt Internationella Energirådet. De trender som gör att kolet har ekonomiska problem ser till stor del ut att fortsätta, enligt Michael E. Webber, vice ordförande för energiinstitutet på Texas University.

Om Trump skär ned på forskningen på förnybart kan det försvåra för kommande regeringar som vill öka användningen av förnybar energi och minska utsläppen. Samma sak gäller för tekniker för att ta ned koldioxid från atmosfären. En positiv sak är att det faktiskt finns ett stöd för vind- och solenergi i Trumps republikanska parti. Kongressen, som styrs av republikanerna, förlängde förra året stödet för vind- och solenergi. Det har gynnat blåsiga och republikanskt styrda delstater.

Om hela världen väntar åtta år med att minska utsläppen så kommer de stora utsläppsminskningarna som sedan behöver ske för att temperaturökningen ska hållas inom två grader vara "extremt utmanande både ekonomiskt och tekniskt", enligt forskarna. Det innebär att världen kommer att bli ännu mer beroende av tekniker för att ta ner koldioxid från atmosfären.

Redan som läget är i dag kommer det att bli svårt att nå tvågradersmålet utan att koldioxid tas ner genom tekniker som koldioxidlagring från biomassa och skogsplantering, enligt FN:s klimatpanel.

Vi bör minska utsläppen rejält. Men klimatdebatten kan inte utgå från att det kommer att räcka. Det behövs ett ökat fokus på hur tekniker för att ta ned koldioxidutsläppen kan gynnas.