Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet kan inte vänta

I morgon fredag den 15 mars samlas hundratusentals människor i olika länder på flera kontinenter för att uttrycka sin djupa oro för de livshotande klimat- och miljöförändringarna under parollen Global climate strike for future (global klimatstrejk för framtiden).

Anmäl text- och faktafel

Den skolstrejk som 16-åriga Greta Thunberg startade utanför riksdagshuset förra året har växt till en världsomspännande lavin samtidigt som rapporterna från klimatmöten och internationella forskargrupper, med ökad intensitet och samstämmighet, har bekräftat att jordens uppvärmning riskerar att fortsätta bortom Parisavtalets 1,5 grader - om inte världens länder drastiskt lyckas stabilisera uppvärmningen inom loppet av de närmaste tio åren.

Om inte, handlar scenariot på kort sikt snarare om en uppvärmning som går mot 2–3 grader, med förödande konsekvenser för planetens liv.

Och ingen kan förutsäga om och när den så kallade ”tipping point” inträffar, det vill säga när klimatkatastrofen är bortom all mänsklig kontroll.

Mänskligheten har hittills fått uppleva smältande glaciärer, stigande havsnivåer, höjda havstemperaturer, utdöende korallrev, omfattande skogsbränder, ett ökat antal stormar och tyfoner, översvämningar, sötvattenbrist, missväxt och ett ökande antal flyktingar på grund av klimatkrisen.

Märkligt nog, som om polletterna inte trillat ner tillräckligt djupt i vare sig de stora bolagsstyrelserna eller i politikens beslutsrum, så pågår samtidigt ”business as usual”. De globala och inhemska tillväxthjulen fortsätter att rulla med allt vad det innebär av fortsatta utsläpp av växthusgaser från industri, transporter och konsumtion. Ja, växthusgaserna fortsätter till och med att öka. 2017 var världens samlade utsläpp av växthusgaser högre än någonsin.

Tid för diskussion om klimatet är för länge sedan passerad. Nu är det skarpa beslut som behövs.

Den unga generationen undrar med rätta vad den äldre har ställt till med. Tid för diskussion om klimatet är för länge sedan passerad. Nu är det skarpa beslut som behövs.

För Vänsterpartiet är den pågående klimatförändringen mänsklighetens ödesfråga, men också en rättvisefråga. Nu uppmanar vi alla och envar, oavsett politisk hemvist, att på fredag den 15 mars ansluta sig till den globala manifestationen Global climate strike for future, såsom den initierats av Greta Thunberg och hennes ungdomar över världen. Klimatet kan inte vänta!

För Vänsterpartiet i Södertälje

Eva Bjurholm

Linda Sjögren

Caterina Glaser-Mueller

Clara Bergman-Olsson

Ulf Eriksson

Marie Askerstam

Solveig Hell

Staffan Norberg

Kerstin Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel