Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klev av tåget minuter innan explosionen

Anna Coyet från Södertälje gick av tunnelbanan i Maelbeek. Minuterna senare small det.– Jag är så tacksam för att jag är oskadd men jag tänker på alla som inte hade samma tur som jag, säger hon till LT.

Runt 20 personer dödades och ett hundratal skadades när en bomb på ett tåg exploderade när det var på väg att lämna stationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Anna Coyet, 40, född och uppvuxen i Södertälje, kunde ha varit en av dem. Men hon hade änglavakt. Hon lämnade stationen minuterna innan infernot bröt ut.

– Jag brukar ta Metron till jobbet och tog metron till jobbet i morse som vanligt och jag gick av i Maelbeek där det hände och jag gick nog av 5-10 minuter innan det hände. Jag hade tur men det känns väldigt läskigt när man tänker på det i efterhand, säger Anna Coyet på telefon till LT från Bryssel.

Anna bor i förorten Stockel och märkte av explosionerna på flygplatsen också.

– Vi bor nära flygplatsen, det tar 13 minuter härifrån med bil. Och lika lång tid in till stan om det inte är några köer.

Men den här morgonen tog hon tunnelbanan in till stan.

– Jag hade verkligen jättetur, det känns overkligt. I morse när vi var på väg ut och skulle lämna barnen så hörde vi om det på flygplatsen och jag tänkte att åka Metron känns olustigt men man trodde någonstans att det bara var på flygplatsen, säger Anna och fortsätter:

– Det var väl lite mindre folk än vanligt men jag tänkte att det också kunde vara på grund av att det är nära påsk. Jag gick av Metron efter nio, jag gick upp till mitt kontor och då kom en annan kollega och berättade att han såg blodiga människor komma ut från stationen, säger hon.

– Jag mår bra men det känns fortfarande overkligt alltihop.

Anna har två barn tillsammans med sin man Peter, en femårig flicka och en treårig pojke.

– Efter terrordåden i Paris så stängde de skolorna men de har inte tagit något sådant beslut än. Jag vet bara att de lät barnen vara inne och så drog de för gardinerna.

Anna jobbar på EU-kommissionen som handläggare med arbetsmarknadspolitik.

Kontoret ligger alldeles i närheten av stationen Maelbeek. Hennes man var också i händelsernas centrum.

– Min man var hemma när det hände, han skulle ha åkt metron senare och skrivit på ett kontrakt för ett nytt jobb men tog bilen i stället. Han kunde sedan hämta upp mig, vilket var bra, för Metron var ju stängd. Men han fick vänta på mig en stund, vi fick inte lämna byggnaden förrän 13.15.

I dag tänkte familjen flyga upp till Sverige men de lär inte komma i väg som de har tänkt.

– Vi tänkte åka till Sverige i morgon och fira påsk i Stockholm och i Södertälje hos mina föräldrar men nu vet jag inte om det går. Till vår femåring har vi sagt att det hänt en olycka på flygplatsen som gör att vi kanske inte kan åka. Vi kanske får bila upp.